Varkenshouderij

Nieuws

Belgisch plan noodfonds varkenshouderij van de baan

Brussel – Het Belgische plan voor de oprichting van een noodfonds voor de varkenshouderijsector is van de baan.

Dat bevestigt woordvoerder Albert Bohnen van de Belgische Boerenbond. De partijen in het Belgische ketenoverleg praten echter nog volop met elkaar om te komen tot een langere termijnoplossing. De verwachting is dat er meer duidelijkheid zal zijn binnen twee weken.

Volgens Bohnen bleek een noodfonds dat zou worden gevuld door een opslag op de consumentenprijs te gaan hanteren niet haalbaar. Een dergelijk systeem werd vorig jaar ook opgezet voor de zuivel in België. De Belgische supermarktpartijen zien weinig in zo’n plan voor de varkensvleessector. Een ander probleempunt daarin vormen de slagers. Zij vormen in België nog een belangrijk afzetkanaal en het zou moeilijk worden om op een eerlijke transparante manier een meerprijssysteem op te zetten voor dit afzetkanaal.

Het ketenoverleg dat in eerste instantie vooral een Vlaamse aangelegenheid is, is inmiddels opgewaardeerd tot een federale aangelegenheid onder leiding van de federale minister van landbouw Sabine Laruelle. De partijen hebben de insteek om te komen tot een structureel systeem om de gevolgen van de grote volatiliteit van de grondstofprijzen voor de varkenshouders te verminderen.

Volgens Guy de Praetere van het Algemeen Boerensyndicaat, die ook bij het overleg is betrokken gaan de ideeën in de richting van een bijdrage van alle afzonderlijke ketenpartijen na de varkenshouder. Depraetere: "Het kan niet zo zijn dat slechts één ketenpartij de gevolgen moet dragen van sterke grondstofstijgingen of van een dioxinecrisis."

De Belgen hebben verder het voornemen om hun mogelijke oplossingen te agenderen op Europees niveau.

Of registreer je om te kunnen reageren.