Varkenshouderij

Nieuws

Vergoeding varkenshouders Tierwohl-Label veel te laag

Lohne – Varkenshouders die deelnemen aan het Tierwohl-Label van de coöperatieve slachterij Westfleisch moeten een eerlijke vergoeding van minstens 25 tot 30 cent per kilo ontvangen.

Deze uitspraak deed voorzitter Heinrich Dierkes op een bijeenkomst van de Interessengemeischaft der Schweinehalter Deutschlands (ISN), vergelijkbaar met de Nederlandse Vakbond Varkenshouders.

Verschillende leden van ISN geven aan dat minimaal 10 cent per kilo meerkosten te hebben. Dierkes is van mening dat de varkenshouder niet alleen de extra kosten vergoed moet krijgen, maar daar bovenop een extra bonus. Dit zal varkenshouders eerder over de streep trekken om volgens dit diervriendelijke concept varkens te gaan houden.

Varkens die binnen dit label geproduceerd worden, moeten een groter leefoppervlak per dier hebben. Daarnaast moet de stal ingedeeld zijn naar functiegebieden, zoals lig- en mestruimte. De ligruimte moet voorzien zijn van strooisel. Verder mogen de staarten niet meer helemaal kort gecoupeerd worden. De ingreep mag niet uitgevoerd worden zonder verdoving. Dit geldt ook voor de castratie van de beren.

Martin ten Hooven

Of registreer je om te kunnen reageren.