Varkenshouderij

Nieuws 305 x bekeken

Varkenssector stopt met gebruik kritische antibiotica

Zoetermeer – De varkenssector stopt per 1 januari 2012 met het gebruik van de voor de volksgezondheid meest kritische antibiotica. Dat meldt het productschap Vee en Vlees.

Het gaat hierbij om de derde en vierde generatie cefalosporinen en fluoroquinolonen, typen antibiotica die voor zieke mensen van levensbelang kunnen zijn als andere typen antibiotica niet meer werken.

Volgens Wyno Zwanenburg, voorzitter van de Vakgroep Nederlandse Varkenshouders wil de sector geen enkel risico nemen om antibioticaresistentie bij mensen te vergroten. ”De derde en vierde generatie antibiotica werden al zeer beperkt toegepast in de varkenshouderij. Voor de sector dus een kleine stap om deze middelen binnen IKB te verbieden”, aldus Zwanenburg.

De middelen worden verkocht onder de namen Baytril, Cavaxel, Cefenil, Ceftiocyl, Cobactan, Enroxil, Eficur, Excenel, Floxadil, Kariflox, Lanflox, Marbocyl, Marbox, Naxcel, Powerlfox en Readycef.

Het verbod betekent dat deze middelen van de positieve lijst diergeneesmiddelen voor IKB-Varkensbedrijven afgehaald. Bij de audit die de IKB bedrijven elk jaar ondergaan mogen deze middelen voortaan niet meer worden aangetroffen.

Volgens Dik Mevius, hoogleraar antibioticaresistentie en voorzitter van Stichting Dierengeneesmiddelen Autoriteit (SDa) zijn deze typen antibiotica niet echt nodig in alle veehouderij sectoren. Voor de varkenssector ziet Mevius daarom ook geen enkel probleem om dit soort middelen niet meer te gebruiken. ”Slechts is zeer uitzonderlijke gevallen om het dier te redden kunnen deze middelen ingezet worden, maar dit zal niet veel voorkomen”, aldus Mevius.

De SDa zal komende maanden werken aan een streefwaarde voor derde en vierde generatie antibiotica. Volgens Mevius zal dit niet nul zijn, omdat de middelen in noodgevallen nog wel toegepast moeten worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.