Varkenshouderij

Nieuws 280 x bekeken

Varkensnetwerken aan de slag met voerspoor

Wageningen – Vier netwerken van varkenshouders gaan in het kader van Varkensnet aan de slag met het zogenoemde voerspoor, de verbetering van de fosfaatbenutting door de dieren.

Dit meldt Varkensnet. Varkensnet werkt in dit kader samen met LTO en Nevedi. Er komt een netwerk van vleesvarkenshouders die met droogvoer werken, een netwerk van zeugenhouders die met droogvoer werken, een netwerk van biologische varkenshouders en een netwerk van varkenshouders die met brijvoer werken.

De vier netwerken zijn in principe klaar om van start te gaan. Aan ieder netwerk doen acht varkenshouders en vier mengvoeradviseurs mee. De varkenshouders zijn gevraagd mee te doen door hun voeradviseurs. Elke voeradviseur heeft twee van zijn klanten gevraagd.

Binnen de netwerken wisselen varkenshouders ervaringen uit en signaleren ze problemen. Ook is het mogelijk dat er vragen naar boven komen die door wetenschappers moeten worden onderzocht. Aan de netwerken doen adviseurs van verschillende mengvoerindustrieën mee.

Het ligt volgens VarkensNet-coördinator Linda Janssen-Verriet in de bedoeling een half jaar aan de slag te gaan met de netwerken. In mei wil Varkensnet een aantal zogenoemde wroetsessies organiseren, waar varkenshouders de ervaringen binnen de netwerken kunnen delen met collega's.

Binnen het ’voerspoor’ willen LTO en Nevedi een fosfaatreductie in de mest van 20 miljoen kilo realiseren via verbetering van de fosfaatbenutting door het dier. Uiterlijk januari 2013 moet die reductie bereikt zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.