Varkenshouderij

Nieuws 200 x bekeken

Oekraïne scherpt regels Afrikaanse varkenspest aan

Kiev – Oekraïne en de Europese Commissie zijn overeengekomen om gezamenlijk de verspreiding van Afrikaanse varkenspest aan te pakken.

Dit staat in een rapport van de veterinaire en fytosanitaire dienst van Oekraïne. Volgens de Oekraïense landbouwminister Nykolai Prysiazhniuk gaat Oekraïne samen met de Europese Commissie de controles aanpasen om de ziekte in het land aan te pakken en verspreiding naar de rest van Europa te voorkomen.

In de overeenstemming van Oekraïne met Eurocommissaris Dacian Ciolos van landbouw staat dat de controles aan de grenzen worden verstrekt en dat dieren en granen uit de gebieden van Rusland waar Afrikaanse varkenspest heerst, ook extra worden gecontroleerd. Ook wordt de migratie van wilde dieren tussen gebieden waar de ziekte heerst in de gaten gehouden.

Volgens de minister is goede preventie de enige manier om de ziekte onder controle te krijgen. ”Als de ziekte wordt gevonden, moeten de dieren direct worden geruimd en verbrand”, aldus Prisyajnyuk. De minister voegt toe dat de preventieve maatregelen rondom Afrikaanse varkenspest extra effectief zijn als meerdere landen zich ervoor inzetten.

De uitbraken van Afrikaanse varkenspest in Rusland naderen de grens met Oekraïne en spreiden zich verder uit over het belangrijkste varkensgebied van Rusland. De kans dat de ziekte zich verder over Europa verspreidt, wordt hierdoor groter. Oekraïne heeft al de nodige maatregelen genomen en houdt de Oekraïense varkensbedrijven aan de grens met Rusland nauwlettend in de gaten. De Russische voedsel- en warenautoriteit Rosselkhoznadzor heeft Oekraïne geadviseerd om een ‘steriele zone’ van 100 kilometer vanaf de grens uit te roepen.

Of registreer je om te kunnen reageren.