Varkenshouderij

Nieuws 276 x bekeken

Nederlands beleid inzet van Britse discussie megastallen

Foston – De Britse organisatie voor biologische voeding en landbouw Soil Association en de bond van varkenshouders National Pig Association (NPA) zijn in een hevige woordenwisseling verwikkeld rond het Nederlands beleid voor mega-varkensstallen.

De Soil Association haalde eerder Nederlandse cijfers aan, maar volgens NPA zijn die nooit in daadwerkelijk beleid vertaald.

De discussie draait om de voorstellen voor een mega-varkenshouderij met 2.500 zeugen en 25.000 varkens die Midland Pig Producers wilde bouwen in Derbyshire. In een bezwaarschrift tegen dat plan wees Peter Melchett, directeur van de Soil Association, op voorstellen en aanbevelingen van de Nederlandse autoriteiten rond grootschalige varkensbedrijven.

Volgens Melchett overweegt de Nederlandse regering om gezondheids-, sociaal-economische en ethische redenen de omvang van varkenshouderijen te beperken tot 900 zeugen en in totaal 6.000 varkens. ”Dat is dus aanzienlijk lager dan wat Midland Pig Producers van plan is,” stelt Melchett.

Maar NPA-directeur Zoe Davies vindt dat Melchett eerst eens de feiten goed op een rijtje moet krijgen. Volgens haar heeft Nederland wel overwogen om een maximum te hanteren voor varkenshouderijen, maar is daar uiteindelijk van afgezien.

Davies: ”De Soil Association heeft een eenzijdig belang. Ze wijzen elke grote varkenshouderij hoe dan ook af, en proberen dan dingen te vinden die daarbij van pas komen. De discussie moet niet gaan over de omvang van het bedrijf, maar over het welzijn van de individuele dieren en over de vakbekwaamheid. En al die punten worden gedekt door de milieuwetgeving.”

Of registreer je om te kunnen reageren.