Varkenshouderij

Nieuws 3 reacties

Zwanenburg: voorzichtig zijn met bijfinancieren

Odiliapeel – Varkenshouders moeten goed uitkijken als ze besluiten hun bedrijf bij te financieren. Die waarschuwing uit varkenshoudersvakbond NVV Wyno Zwanenburg.

Hij zei dit in reactie op de uitspraak van Abab-adviseur Frank Steenbreker dat varkensbedrijven in vergelijking met andere Europese landen zwaar gefinancierd zijn.

Zwanenburg ziet veel bedrijven die onder de huidige moeilijke omstandigheden extra financiering afsluiten of aflossingen tijdelijk stil zetten om het hoofd boven water te houden.

”Ze moeten zich goed realiseren wat er kan gebeuren als de rente bijvoorbeeld een sprong maakt. Varkenshouders moeten zichzelf een spiegel voorhouden en zich afvragen of ze hun verplichtingen kunnen voldoen. We moeten niet in een situatie terecht komen als in de tuinbouw, waar nu een forse sanering plaatsvindt, onder meer door de hoge financieringslasten”, zegt Zwanenburg.

Sectormanager varkenshouderij van de Rabobank Albert Knijnenburg kijkt genuanceerd tegen de financieringsproblematiek aan. ”We bekijken en beoordelen ieder geval apart. In die zin kun je niet spreken over het gemiddelde bedrijf.”

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Prima verhaal zeker die v/d van de Rabobank er zijn varkenshouders die veel rente voordeel hebben t.a.v andere collega's,dit verschil Euribor en Reguliere rentepercentage(omdat men meer leent en grotere risico's<1mln) dan spreken we vaak over 1 inkomenverschil aan rentevoordeel,dit is valse concurentie wat door de(plaatselijke) Rabobank gefinanciert wordt en juist waar onderpand geen probleem is toch een duurdere rente moet betalen.Lijkt nergens op!Leg dat maar eens uit aan jullie leden!RABO

 • no-profile-image

  Willem, kun je je stelling nog eens in begrijpbaar Nederlands uitleggen? Nu is er geen touw aan vast te knopen.

  Het is wel bijzonder dat jij een verschil in inkoopkosten (op geld) omschrijft als valse concurrentie. En ook meteen de grootste sponsor in dat geheel hebt gevonden. Speelt dat ook als de ondernemer kiest voor een hogere vaste rente ipv euribor of variabel?

 • no-profile-image

  Mmmm,Dat valt voor mij nog al mee,grootste sponsor ik zoek de rand niet op.Zo,dus jij wil het "naatje" van de kous weten,dat laatste gezien de rechtsongelijkheid in rentepercentages zou je zelf aan je accountmanager kunnen vragen misschien nog wel een grotere sponsor voor jou en gezien gegeven nog wel een slaatje uit kunnen slaan,want jij hoort ook goedkoper geld te kunnen lenen op lange termijn gezien je bedrijfstak denk ik.Maar let op, vaak als je daar om vraagt wordt er wel struisvogelpolitiek gevoert!Maar je hebt dan geen neventak misschien meer nodig,de buurt zal er blij mee zijn!Succes

Of registreer je om te kunnen reageren.