Varkenshouderij

Nieuws 2 reacties

'Varkenshouders te zwaar gefinancierd'

Arnhem – Nederlandse vleesvarkens- en zeugenhouders zijn te zwaar gefinancierd ten opzichte van hun Europese concurrenten. Zij moeten hun financieringslasten dus terugbrengen.

Dat zei adviseur Frank Steenbreker van adviesbureau Abab Consultants vandaag op de ondernemersdag voor varkenshouders van mengvoerfabrikant Rijnvallei.

Aflossingen maken voor Nederlandse varkens- en zeugenhouders 24 procent van de financiële lasten, die zij uit de voerwinst moeten betalen. Voor rente is dat aandeel 16 procent. In totaal zijn de financieringslasten dus goed voor een aandeel van 40 procent van de financiële verplichtingen na de voerwinst. ”Dat is relatief hoog in Europa, Die lasten moeten omlaag, omdat de gerealiseerde voerwinst de komende jaren lager ligt dan de kritieke voerwinst”, legt de Abab-adviseur uit. De laatstgenoemde voerwinst is het bedrag dat nodig is voor een bedrijf om aan alle financiële verplichtingen te voldoen.

De kritieke voerwinst ligt voor een gemiddelde vermeerderaar op 600 euro per zeug per jaar volgens Steenbreker. Abab rekent de komende jaren op een gemiddelde gerealiseerde voerwinst van 500 euro per zeug per jaar. Voor vleesvarkenshouders ligt de kritieke voerwinst op 90 euro per vleesvarken per jaar. Steenbreker rekent voor de komende jaren op een gemiddelde voerwinst van 80 euro, De voerwinst ligt de komende tijd dus voor zowel vleesvarkenshouders als vermeerderaars onder de kritieke voerwinst. ”De financiering van vermeerderaars moet zodanig zijn, dat zij een totaal tekort van 250 euro op de gemiddelde voerwinst over één of meerdere jaren kunnen overbruggen. Vleesvarkenshouders moeten een cumulatief tekort van 40 euro per vleesvarken onder het gemiddelde op kunnen opvangen”, stelt Steenbreker. Naast het verlagen van de financieringslasten moeten varkenshouders volgens hem ook proberen de mest- en arbeidskosten te verlagen. Die maken respectievelijk 15 en 13 procent uit van de financieringsverplichtingen na de voerwinst uit.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    HS

    moet eerst de hogere kosten kunnen doorberekenen de boeren worden gewoon uitgemolken ha ha ha wat een onderzoek wordt toch eens wakker!!! en ga aant werk met minder personeel dat scheld ons in de knip

  • no-profile-image

    Ik vroeg me altijd al af,waar doen sommige varkensboeren(behalve de echte toppers) het van(groeien)en met wat voor een doel.Voor sommige varkenshouders eens goed om te lezen.Wel een beetje laat bericht,het zijn vaak wel de bedrijven die door de bank en periferie(prijsvoordeeltjes) kunstmatig in leven gehouden worden omdat ze er minder aan kunnen verdienen,wel omzet.Een grote denkfout in de varkenshouderij wordt hiermee onderstreept.Goed stukje Frank.Wel een beetje laat,had veel fin.leed en onrecht kunnen besparen.

Of registreer je om te kunnen reageren.