Varkenshouderij

Nieuws

'Varkenshouder moet schaalgrootte beter benutten'

Dalfsen- Schaalgrootte, duurzaamheid en mestafzet gaan de ontwikkeling van de Nederlandse varkenssector de komende jaren bepalen. De varkenshouder moet daarbij zijn schaalgrootte beter benutten.

Dat stelde voorzitter Steven Lak van het Productschap Vee en Vlees woensdagavond in de aftrap van het varkensshowroomseizoen 2011-2012, bij varkenshouder Johnny Hogenkamp in Dalfsen.

Veehouders zullen elkaar moeten dwingen om de mestafzet en -verwerking gezamelijk te regelen, stelde Lak. Alleen dan zijn de mestafzetkosten te drukken. ,,Incidentele afzet elders om daarmee kosten te drukken is de dood in de pot voor het collectief.''

Duurzaamheidseisen lijken volgens Lak kostenverhogend. Het is volgens hem wel de sleutel naar opbrengstverhoging, naar een betere boerenprijs. ,,Maar zolang je niet uit de anonimiteit komt en onder merkt vermarkt, blijf je prijsnemer.''

Bij de schaalvergroting van de afgelopen tien jaar zijn alleen kostprijsvoordelen behaald. Er is geen opbrengstverbetering gerealiseerd. ,,In andere sectoren gebeurt dat altijd bij schaalvergroting, die kansen kan de sector dus nog benutten'', aldus Lak.

Of registreer je om te kunnen reageren.