Varkenshouderij

Nieuws 18 reacties

Natuur & Milieu: rookworst niet lekker of niet duurzaam

De gangbare rookworsten zijn nog onvoldoende duurzaam, terwijl de duurzame rookworsten niet lekker genoeg zijn. Dat blijkt uit de tweede rookworstentest van Natuur & Milieu.

Hoewel een enkele fabrikant wel stappen heeft gezet op het gebied van dierenwelzijn is er in duurzame productie volgens Natuur & Milieu nog veel winst te boeken door zoveel mogelijk plantaardige ingrediënten te gebruiken en door te kiezen voor varkensvlees met Milieukeur. "Deze varkens worden gevoed met verantwoord geproduceerde soja. Op het gebied van dierenwelzijn moet het vlees ten minste voldoen aan twee sterren Beter Leven Keurmerk."

Om de rookworstproducenten het goede voorbeeld te geven gaat Natuur & Milieu samen met vleesvervangerproducent Vivera voor het volgende winterseizoen een rookworst ontwikkelen die zowel duurzaam is als smaakvol.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ga zo door AGD , Nog een jaar of 10 volhouden en er is geen boer meer in Holland, Verhuis dan alstublieft mee met Z.L.T.O.
  EN RABO . naar Oost europa ,om daar op ondiervriendelijke en milieu onverantwoordelijke manier in megastallen kiloknallers
  te produceren.

 • no-profile-image

  Flip

  Die 10 jaar lijkt me ruim genomen.

 • no-profile-image

  Om de rookworstproducenten het goede voorbeeld te geven...aanmatigender kan het niet.

 • no-profile-image

  Er worden al zolang er mensen op aarde lopen dieren gegeten en in de darmen ervan vlees gedaan en gegeten . Nu moet natuur en milieu zich daar ook nog mee gaan bemoeien, de worsten smaken best, en die milieurakkers moeten maar eens gaan werken en niet zeiken over dingen waar ze geen verstand van hebben

 • no-profile-image

  Natuur en milieu vertrek a.u.b. zo snel mogelijk uit nederland en ga naar azie of afrika, daar is volop werk te doen voor jullie ,hier in nederland maar van de belasting betaler leven.
  Dit zijn mensen wat totaal niets doen. Wij zijn dit volk meer dan zat, Wij houden van het platteland en van onze dieren
  En de rookworstproducenten ,doe niet wat op dat volk opuit

 • no-profile-image

  Het lijken wel een beetje van die Roos Vonk praatjes, natuur &milieu mensen die vegetarisch zijn vinden de rookworsten niet lekker, beetje ongeloofwaardig hufterig gedrag ha ha ha

 • no-profile-image

  Broodje rookworst met zuurkool: zalig!

 • no-profile-image

  Margje Veldhuizen

  Ik ben het volkomen eens met beertje en dekker waar bemoeien ze zich toch mee en laten ze maar eens aan het werk gaan de regering moest het geld maar stop zetten dan hoefde ze ook niet te bezuinigen op die punten waar het absoluut onverantwoord is

 • no-profile-image

  Jan1800

  Jammer dat het Agrarisch Dagblad zich leent om deze shit verder te verspreiden.

 • no-profile-image

  smaken verschillen, gezien de gekruide reacties, die vooral gebaseerd zijn op de onderbuik gevoelens. Maar als de sector niet in beweging komt is mijns inziens de kans groter dat over 10 jaar dat beetje vlees wat tegen die tijd nog in rookworst zit buiten NL geproduceerd word dan dat stichting natuur en milieu buiten NL zit. Maw. de kiloknaller heeft in NL geen toekomst en moet zich beraden of hij niet beter kan kiezen voor locaties die zich qua kostprijs voor lenen.In plaats van op het negatieve te focussen lijkt het mij verstandig om je te richten op het positieve: milieukeur en 2 sterren bied ook kansen, daar hebben ze in oost europa nog nooit van gehoord. Want of het je nu aanstaat of niet, die kant gaat het in NL wel op.

 • no-profile-image

  Corine Holtmaat

  Wat een ratjetoe van allerlei onwaarheden.
  Milieukeur varkensvlees en 2 sterren BL gaan vooralsnog niet samen.
  2 sterren BL is trouwens helemaal niet in NL te verkrijgen.....!
  Milieukeur varkens worden niet gevoed met verantwoorde soja, alleen de Keurslagers hebben i.s.m. Solidaridad een opleidingsprogramma voor lokale boeren in Brazilie zodat zij op een verantwoorde manier soja te telen

 • no-profile-image

  Twee sterren Beter Leven kenmerk is te verkrijgen in Nederland. Zowel in de vorm van vers varkensvlees bij Albert Heijn en als rookworst van Unox.

  Bij Albert Heijn is 1 ster Beter Leven kenmerk varkensvlees de basis van het varkensvleesassortiment. Voor 1 ster geldt ook verantwoord geproduceerde soja (RTRS).
  Albert Heijn heeft dus 1, 2 en 3 sterren.

  Unox heeft 1 en 2 sterren rookworst in hun assortiment.

  Marc van der Lee
  VION Food Group

 • no-profile-image

  Marc van der Lee.. Hoeveel sterren hebben de door jullie geproduceerde varkens in POLEN.

 • no-profile-image

  Als Natuur en Milieu zelf aan de worsten makerij gaan, dan ........Iets goeds kennen ze daar niet. Als er al iets goeds is kunnen ze dat alleen nog maar afkraken.

 • no-profile-image

  13 reacties op deze melding en bijna niemand die zichzelf en zijn functie bekend maakt. Apart....

 • no-profile-image

  Corine Holtmaat

  Beste Marc,

  Het gaat niet om de verkrijgbaarheid voor de consument, maar waar de varkens vandaan komen. Volgens mijn gegevens moet daarvoor o.a. worden uitgeweken naar Engeland. (zie ook de website van de Dierenbescherming)

  Daarnaast is RTRS een goed initiatief maar dat betekent niet dat die varkens ook met dat voer gevoerd worden.

  Gr,

  Corine • no-profile-image

  Beste Marc van VION.. Je openheid is een mooi begin. Nu de rest van jullie organisatie nog.

 • no-profile-image

  Natuur en mileu mensen eten toch alleen maar vegetarisch , hoe kunnen ze dan de smaak van worst bepalen, dat bepaald altijd de gewone consument die een lekkere worst in zijn boerekool ontbijt doet en of dat varken nu uit een hok komt of uit een kot intereseerd hem obsoluut niets . Lekker en goedkoop in een tijd van bezuiniging vind hij het belangrijkste, en wat voor opschrift er op het lebel staat is van gene waarde het lebel gooit hij weg en de worst eet hij op en verzadigd zijn lichaam niet het lebel.Voor 50 jaar terug vrat het varken veel meer rotzooi op als nu, toen was er geen lab. wat alles in kaart bracht. Denk eens na lulloos.

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.