Varkenshouderij

Nieuws 370 x bekeken

Labs kunnen salmonella in gehakt goed opsporen

Bilthoven - 99 procent van alle laboratoria in de Europese Unie zijn in staat om hoge en lage concentraties van de salmonella-bacterie in gehakt van varken en rund goed aan te tonen.

Dit blijkt uit het vierde voedselringonderzoek van het Referentie Laboratorium van de Europese Unie (EURL) voor salmonella. Dit laboratorium is onderdeel van het RIVM. Het onderzoek is in september 2010 gehouden onder 31 Nationale Referentie Laboratoria (NRL’s).

Alle NRL’s van de Europese lidstaten die ervoor verantwoordelijk zijn salmonella op te sporen, zijn verplicht om aan dit onderzoek deel te nemen. Tijdens de studie zijn drie analysemethodes gebruikt om de salmonellabacterie in gehakt aan te tonen. Twee daarvan zijn internationaal voorgeschreven methoden voor salmonella-detectie in voedsel (RVS en MKTTn). De derde, de internationaal voorgeschreven methode om salmonella in dierlijke mest aan te tonen, is niet verplicht maar is op verzoek van het EURL uitgevoerd (MSRV).

Gemiddeld werd door laboratoria in 99 procent van de (besmette) monsters salmonella gedetecteerd, ongeacht de methode. 28 NRL’s behaalden direct het gewenste resultaat. Drie laboratoria die niet goed hadden gepresteerd kregen een herkansing in januari 2011, waarvan er één als matig werd beoordeeld en de rest als goed.

Of registreer je om te kunnen reageren.