Varkenshouderij

Nieuws 199 x bekeken 2 reacties

LTO geeft indicatie mestverwerkingspercentages

Dalfsen - Varkenshouders in overschotsgebied Zuid moeten straks waarschijnlijk 30 procent van hun mestoverschot verplicht aanbieden aan centrale mestverwerkers.

In Oost is dat 25 procent, in Noord 10 procent. Dat stelde LTO-vakgroepvoorzitter Annechien ten Have tijdens de openingssessie van het seizoen 2011-2012 van de varkensshowroom van Johnny Hoogenkamp in Dalfsen.

Het percentage is volgens Ten Have indicatief. "Er wordt nog aan gerekend, maar het komt ergens rond die percentages uit.'' De schatting van LTO is relevant omdat het ministerie van ELI daar bij het vaststellen van het definitieve percentage in de nieuwe meststoffenwet rekening mee houdt.

Het ministerie van ELI geeft aan volop aan het rekenen te zijn. ”Dat er regionale verschillen komen staat vast. Daarnaast wordt gewerkt aan een zekere oploop van de percentages verplichte verwerking. Dit gezien de capaciteit die beschikbaar is voor mestverwerking”, aldus een woordvoerder van het ministerie. Naar verwachting zal ELI begin volgend jaar met de definitieve cijfers voor verplichte mestverwerking komen.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Vindt het betreurenswaardig dat de varkenshouderij, die om een reden meer zuidelijker zit, nu wordt gestraft met deze hele mestverwerking en ik vind het ook heel erg spijtig dat LTO er zo hard op inzet, waarom niet verder kijken dan alleen die mestverwerking.

  • no-profile-image

    Kan je niet helemaal volgen emf, m.i. mag de gehele landbouwsector in zijn handen knijpen dat dit eindelijk van de grond komt en er word wel degelijk verder gekeken ( voerspoor) dan mestverwerking, tenzij je bedoelt met verder kijken inkrimpen, daar word idd. niet naar gekeken. Ook melkveehouders met een overschot moeten aan de verplichte mestverwerking

Of registreer je om te kunnen reageren.