Varkenshouderij

Nieuws 356 x bekeken 1 reactie

LEI: kalverhouderij kan daling Europese premie compenseren

Den Haag – De kalverhouderij kan de daling van de Europese inkomenssteun als gevolg van het nieuwe Europese Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB) voor een groot deel compenseren. Dat zegt het landbouweconomisch instuut LEI van de Wageningen UR.

Bij een vaste hectarepremie voor alle boeren (flatrate) daalt de inkomenssteun voor kalverbedrijven fors. Gemiddeld is dit tussen de 40.000 en 50.000 euro per bedrijf per jaar, schat onderzoeker Tom Bakker van het LEI. ”Zeker gezien het gemiddelde inkomen van een kalverhouder van 50.000 euro per jaar, is dit een forse klap”, aldus Bakker.

Hij verwacht desondanks dat de kalversector een groot deel van deze inkomstenderving kan compenseren. ”De kalversector is echter een sterke sector. De sector is zeer goed georganiseerd met een sterke ketenregie. De marktpositie van de Nederlandse kalverhouderij is bovendien ook goed”, aldus de onderzoeker.

Door het verlagen van de kosten, door minder voor de nuchtere kalveren te betalen en door het verhogen van de opbrengsten van de afzet, is volgens het LEI compensatie van de inkomstenderving mogelijk. ”Hier zit ruimte. Zeker als de kalfsvleessector nieuwe markten kan aanboren in China en India.”

Aan de toekomstvisie voor de kalverhouderij zitten ook een aantal onzekerheden. ”De flatrate en de blauwtongstatus van Nederland en de landen om ons heen zijn onzeker. Dit heeft veel invloed op de importmogelijkheden van kalveren”, legt Bakker uit.

Het toekomstperspectief voor de kalverhouderij is daarmee minder nadelig dan voor de varkenshouderij. Hier is volgens Petra Berkhout het LEI een inkrimping van de sector onvermijdelijk. ”De sector loopt tegen de grenzen van milieu en maatschappelijke acceptatie aan.” Ook voor de pluimveehouderij zijn de vooruitzichten gunstiger dan voor de varkenshouderij.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Wat een goed idee! Dat we daar nu niet eerder opgekomen zijn. Als we nu allemaal zorgen dat we minder betalen voor wat we aanschaffen en zorgen dat we meer krijgen voor wat we afzetten, dan gaat het toch prima? Deze mensen hebben ECHT gestudeerd, dat kun je wel merken.

Of registreer je om te kunnen reageren.