Varkenshouderij

Nieuws

Hogere welzijnseisen 'dubbele klap' voor veel varkenshouders

Londen – De hogere welzijnseisen voor de varkenshouderij die begin 2013 in de hele EU van kracht worden, vormen voor veel boeren een dubbele klap. Ze moeten fors investeren in een andere bedrijfsvoering terwijl ze juist enkele jaren met negatieve resultaten achter de rug hebben.

Dat stelt het Britse varkensschap BPEX in een nieuw rapport over de welzijnseisen rond in Groot-Brittannië ingevoerd varkensvlees. BPEX refereert daarmee aan het verbod op zeugboxen dat in de EU op 1 januari 2013 ingaat maar dat voor de Britse varkenshouders al sinds 1999 bestaat. ’’De vorderingen om aan die eisen te voldoen verlopen in veel lid-staten traag en veel landen zullen niet volledig aan de nieuwe eisen voldoen,” aldus voorzitter Stewart Houston van BPEX. Houston vreest dat veel varkenshouders in de EU er mee zullen stoppen, waarmee het aanbod terugloopt en de prijzen omhoog gaan. ’’Dat zou leiden tot een negatieve spiraal die door de hele productketen opgelost moet worden. Het gaat daarbij om het behoud van onze hele sector, zo ernstig is het.”

Het varkensschap stelt dat veel grote winkelbedrijven zich niet aan hun beloften hebben gehouden en de laatste jaren geen Brits varkensvlees maar goedkoper vlees uit het buitenland hebben ingekocht. De invoer van vlees en levende dieren is daarmee tussen 2000 en 2007 met bijna 50 procent toegenomen naar nu circa 950.000 ton per jaar. Hoewel de buitenlandse aanvoer van vers vlees recent wat terugloopt, groeit die van bacon en bijvoorbeeld ingeblikte ham juist sterk. Veel van dat ingevoerde vlees zou onder de Britse welzijnseisen illegaal geproduceerd zijn geweest, waarbij het schap vreest dat die situatie in 2013 niet veel zal veranderen. BPEX haalt daarbij rapporten van Rabobank en ABN Amro aan waaruit zou blijken dat in ons land en Denemarken een derde en in Duitsland 80 procent van de varkenshouders niet aan de hogere eisen zal kunnen voldoen. Die drie landen leveren samen het overgrote deel van de Britse invoer.

Het Britse schap wil daarom dat de winkelbedrijven en de cateringsector als grootste afnemers van varkensvlees zich nu al gaan beraden over de toekomstige situatie. ’’Als straks de hogere eisen voor de hele EU gelden dan valt in principe het (prijs)voordeel van invoervlees weg. Dat beperkt winkeliers en cateringbedrijven in hun mogelijkheden om ruimschoots goedkoop vlees uit het buitenland aan te voeren. Daarom moeten Britse bedrijven zorgen voor eigen ’dedicated’ aanvoerketens om een gegarandeerde aanvoer veilig te stellen van vlees dat voldoet aan de Britse en EU-welzijnsregels.”

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.