Varkenshouderij

Nieuws 3 reacties

Helft Duitse vleesvarkensbedrijven MRSA-besmet

Berlijn - Meer dan de helft van de Duitse vleesvarkensbedrijven is besmet met de veterinaire ziekenhuisbacterie MRSA.

Dat blijkt uit onderzoek van het Bundesinstitut für Risikobewertung (BFR). Het onderzoek is vrijdag gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift BMC Veterinary Research.

Onderzoekers van BFR onderzochten 290 vleesvarkensbedrijven op de aanwezigheid van MRSA. Daarvan bleken er 152 besmet. Er waren lichte regionale verschillen in de mate van besmetting variërend van 39 tot 59 procent van de bedrijven.

Uit aanvullend onderzoek bleek dat alle gevonden resistente bacteriën resistent waren tegen tetracycline, een veel gebruikt antibioticum in de veehouderij. Daarnaast werden hoge resistentie waarden gevonden voor trimethoprim (40 procent) en dalfopristin (32 procent).

Een groot deel van de resistente bacteriën was bestand tegen antibiotica uit verschillende klassen: 83 procent van de bacteriën vertoonde deze multi-resistentie tegen drie of meer typen antibiotica.

De onderzoekers concluderen dat MRSA wijd verbreid is in de Duitse vleesvarkenshouderij. Zij zien een relatie tussen de omvang van het bedrijf en de aanwezigheid van resistentie. Op grote (meer dan duizend vleesvarkens) en middelgrote (meer dan 500 vleesvarkens) bedrijven komt resistentie meer voor dan op kleine bedrijven.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  de veterinaire ziekenhuisbacterie mrsa? Oftewel de dierlijke ziekenhuisbacterie mrsa? Raar woordgebruik.
  Ik vind het raar van een Agrarisch Dagblad om de ziekenhuisbacterie mrsa 1 op 1 te koppelen aan de mrsa zoals wij die kennen in de landbouw. Want wij landbouwers weten dat dit 2 verschillende typen bacteriën zijn, gelukkig. Je hebt namelijk de dierlijke mrsa, en de ziekenhuis mrsa en dit zijn niet dezelfde. Als werkelijk de ziekenhuisbacterie mrsa bij landbouwhuisdieren wordt gevonden zou dit voorpagina nieuws moeten zijn en hebben de duitsers alwéér een groot probleem.
  En zo helpt een agrarisch vakblad de misverstanden IN de wereld te helpen.

 • no-profile-image

  En zo is het, Verstraten!
  AgD, let op en noem het beestje bij de juiste naam!

 • no-profile-image

  En wat doen de duitsers en de rest van europa aan het medicijnverbruik

Of registreer je om te kunnen reageren.