Varkenshouderij

Nieuws 424 x bekeken

Groene Duitse boerenbond ABL eist politieke actie tegen Straathof

Bienenbüttel – De groene boerenorganisatie Arbeitsgemeinschaf bäuerliche Landwirtschaft (ABL) appelleert met klem aan de politiek om de expansiedrift van het Nederlandse varkenshouderijconcern Straathof in het noordoosten van Duitsland te stoppen.

Straathof mikt volgens ABL op zijn bedrijven in Alt Tellin, Klein-Demsin, Binde en Köningsmark op uitbreiding met in totaal ruim 40.000 zeugen- en ruim 18.000 vleesvarkensplaatsen. Omdat er ook andere concern bezig zijn met dat soort plannen vreest ABL een volledige verdringing van het gewone kleinbedrijf zodat een situatie ontstaat als in de pluimveehouderij al het geval is, namelijk dat een handjevol grote ondernemingen de sector komt te domineren.

Behalve Straathof bevinden zich onder die concerns meerdere andere Nederlandse ’agroindustriële’ ondernemingen, aldus ABL. Uiteindelijk betekent deze ontwikkeling dat de varkenshouders straks ’verkapte loonmesters’ van veterinairen of mengvoerleveranciers zijn, gelooft ABL-voorzitter Eckehard Niemann. Voor zo’n 30 procent van de Duitse varkenshouders geldt dat naar zijn mening trouwens nu al. Niemann: ”Ruim honderd burgeractiegroepen verzetten zich tegen zulke agrarische fabrieken – tegen stank en kiemen, de belasting van het milieu en toerisme en tegen kwellende dierenhouderij en antibiotica-inzet.”

Of registreer je om te kunnen reageren.