Varkenshouderij

Nieuws 348 x bekeken

Forfarmers: afzet varkensvoer krimpt hard

Lochem – Mengvoerbedrijf Forfarmers ziet de afzet van varkensvoeders de laatste maand hard krimpen. Dat zei topman van Forfarmers Bert-Jan Ruumpol tijdens de persconferentie waarin de overname van de mengvoerbedrijven van Nutreco werd toegelicht.

Ruumpol noemde een cijfer van 8 procent over de laatste maand. Dat wordt veroorzaakt door stoppende bedrijven, maar ook doordat varkenshouders omschakelen naar goedkopere bijproductrantsoenen.

De grootste krimp valt in de zeugenvoeders. Voor de komende drie jaren voorziet Ruumpol krimpcijfers in de varkenssector van 10 procent in 2012, 5 procent in 2013 en 5 procent in 2014.

Voor Forfarmers verwacht Ruumpol de krimpcijfers beperkt te houden tot 8 procent in 2012, 3 procent in 2013 en 3 procent in 2014. Hij denkt het verlies te kunnen beperken door marktaandeel te winnen. De verwachtingen gelden alleen voor de Nederlandse markt. Ruumpol verwacht dat de varkensvoerafzetten in Duitsland stabiel zullen blijven.

Over de ontwikkeling van de mengvoerafzet in andere veehouderijsectoren wil Forfarmers geen concrete cijfers geven. Wel zegt directeur voeders Jan Potijk dat Forfarmers als geheel een forse plus boekt in de mengvoerafzet. Vooral in de pluimveesector is sprake van een stevige afzetstijging (plus 30 procent). Ook de afzet van mengvoer voor melkvee stijgt licht.

Varkensvoer maakte vorig jaar 46 procent uit van de totale mengvoerproductie van Forfarmers.
Met de overname van de Hendrix-UTD bedrijven is de bouw van een nieuwe mengvoerfabriek in Oss van de baan. Ook geplande uitbreidingsplannen in Rees in Duitsland zijn met de overname van de baan. De bouw van een nieuwe fabriek in Oss zou inclusief grondaankoop 40 miljoen euro kosten.

Of registreer je om te kunnen reageren.