Varkenshouderij

Nieuws 185 x bekeken

Britten bang voor ’illegaal varkensvlees’

Londen – Het Britse varkensschap BPEX is bang dat vanaf januari 2013 ”illegaal geproduceerd varkensvlees dat niet voldoet aan de EU-regels onvermijdelijk het land binnen zal komen als geen harde maatregelen worden genomen”.

Het varkensschap doelt daarmee op het in 2013 in de EU ingaande verbod op zeugenboxen. Dat verbod geldt echter al sinds 1999 in Groot-Brittannië, reden waarom de Britten steeds beweren dat daar gefokte varkens aan hogere welzijnseisen voldoen. BPEX heeft ook in het verleden al regelmatig benadrukt dat een deel van het varkensvlees of daarvan gemaakte producten dat uit het buitenland komt ”in ons land illegaal zou zijn”.

BPEX vreest nu “dat de meerderheid van de EU-landen de deadline voor de nieuwe welzijnsregels zal missen”. ”Weinig, of misschien wel geen één EU-lidstaat zal volledig voldoen aan de wetgeving en erkend wordt dat een belangrijk deel van de varkensproducenten in die landen nog niet zijn overgestapt op een welzijnsvriendelijk systeem. Dat leidt tot het vooruitzicht dat illegaal geproduceerd vlees Groot-Brittannië binnen zal komen”, aldus BPEX-voorzitter Stewart Houston.

”De kans is groot dat varkensvlees, dat geproduceerd wordt volgens lagere welzijnsstandaarden, illegaal ingevoerd blijft worden. Dat is duidelijk onaanvaardbaar voor de consument en zorgt er ook voor dat het concurrentienadeel dat wij al sinds 1999 ondervinden nog langer voortduurt.”

Of registreer je om te kunnen reageren.