Varkenshouderij

Nieuws 473 x bekeken

Blokkade van vervuilde bietenpulp in Duitsland

Keulen – Op tientallen bedrijven in Duitsland en Nederland is gewaarschuwd voor vervuilde bietenpulp van suikerfabrikant Pfeifer & Langen in Keulen. Uit intern onderzoek is gebleken dat in een monster van 5 oktober de normen voor dioxine zijn overschreden.

De gehele productie van 5 oktober is geblokkeerd door de autoriteiten in Noord-Rijnland-Westfalen. De Duitse overheid doet aanvullend onderzoek naar de dioxinegehalten in veevoer, melk en vlees.
De producent heeft ook pulp geleverd aan een Nederlandse verwerker, die maatregelen heeft genomen om de voorraad bij zijn afnemers te blokkeren.

Volgens een woordvoerder van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) ging het om enkele tientallen bedrijven. De VWA meldt dat inmiddels alle betrokken Nederlandse bedrijven weer vrijgegeven zijn, omdat gebleken is dat de vervuilde partij niet naar Nederland is uitgevoerd.

Een woordvoerder van het landbouwministerie in de Duitse deelstaat zegt niet precies te weten hoeveel bedrijven de vervuilde grondstof hebben gekregen. Het ministerie zegt dat er vooralsnog geen reden is voor het treffen van zware maatregelen, omdat de geconstateerde vervuiling nauwelijks de normen overtrad en de grondstof bovendien nooit de enige voergrondstof is.

Vooral zeugenbedrijven en melkveebedrijven zijn beleverd, aldus het deelstaatministerie. Op de melkveebedrijven worden monsters genomen van de melk. De eerste testresultaten worden over enkele dagen verwacht.

Of registreer je om te kunnen reageren.