Varkenshouderij

Nieuws

Aquapurga breidt aantal mestverwerkingsinstallaties uit

Soest – Het Duits-Nederlandse bedrijf Aquapurga wil voor het midden van 2012 in totaal 14 mestverwerkingsinstallaties hebben staan. Op het moment heeft het bedrijf er 4 geplaatst op varkensbedrijven.

Van de vier geplaatste installaties draait de installatie op een varkensbedrijf in Heeswijk Dinther bijna optimaal. ”We zijn nu bezig met de laatste aanpassingen waardoor de installatie 24 uur per dag, 7 dagen per week mest gaat verwerken”, volgens Jos Swart van Aquapurga. De capaciteit van de installatie is 25.000 ton mest per jaar.

Door de installaties bij de boer op het erf te plaatsen kan er veel worden bespaard op het transport van mest. De installatie blijft eigendom van Aquapurga, de boer betaalt 11 euro per kuub mest voor de verwerking. ”Boeren kunnen bij ons een contract afsluiten voor zes jaar. We verwachten dat we 11 euro per kuub de komende zes jaar kunnen garanderen”, zegt Swart. De enige investering die boeren moeten doen is het plaatsen van een opslagsilo van tenminste 500 kuub en een minimale ruimte hebben van 150 vierkante meter op het erf om de installatie te plaatsen. Voor de geplande 10 installaties zijn alle contracten al getekend. Naar verwachting worden alle installaties de komende maanden geplaatst en zullen midden 2012 draaien.

De mestverwerkingsinstallaties van Aquapurga produceren van mest een dikke en dunne fractie. Een filtratiesysteem en bacteriën zetten de stikstofhoudende dunne fractie om tot gezuiverd en loosbaar water. ”Aanstaande maandag komt het Waterschap voor de laatste controle bij de installatie in Heeswijk Dinther, en dan kunnen we ook beginnen met het lozen van het restwater op het oppervlaktewater”, zegt Swart. Daarna zal het waterschap driemaal per jaar het water uit de installatie testen.

De geconcentreerde vaste massa die overblijft kan als kunstmest worden gebruikt. Het fosfaatrijke mineralenconcentraat dat overblijft nadat het water uit de dunne fractie is gefilterd wil Aquapurga in de toekomst vergassen op een nieuw te bouwen installatie op een industrieterrein in Coevorden.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.