Varkenshouderij

Nieuws 199 x bekeken

Afrikaanse varkenspest aan grens met Oekraïne

Moskou – De uitbraken van Afrikaanse varkenspest in Rusland naderen de grens met Oekraïne en spreiden zich verder uit over het belangrijkste varkensgebied van Rusland.

Afrikaanse varkenspest is zeer actief deze maand in Rusland. Na een stilte in september is in oktober het grootste aantal uitbraken van het virus gemeld. In de regio Kursk zijn de meeste uitbraken gemeld. In dit gebied is 50 procent van de Russische varkensstapel gevestigd. Het zuiden van dit gebied grenst aan de regio Belgorod waar veel zeer grote varkensbedrijven liggen.

De laatste uitbraak is op een varkensbedrijf ten westen in de regio Kursk, die grenst aan Oekraïne. Alle 400 varkens op het bedrijf zijn geruimd. Oekraïne neemt extra maatregelen om te zorgen dat het virus niet overslaat van Rusland naar Oekraïense varkensbedrijven. Dierlijke producten worden extra streng gecontroleerd aan de grens en varkensbedrijven nemen strengere hygiënemaatregelen. Alle wilde zwijnen in de regio worden afgeschoten om verspreiding van het virus te voorkomen.

Volgens experts van de Russische voedselveiligheidsorganisatie Rosselkhoznadzor is de Russische varkenstapel nog nooit zo in gevaar geweest als nu.

Of registreer je om te kunnen reageren.