Varkenshouderij

Nieuws 197 x bekeken

Westfleisch stopt met korting, maar past afrekeningsformule aan

Münster – Westfleisch heeft de nieuwe Autofom-vleesafrekeningsformule, die begin deze maand werd ingevoerd, weer aangepast.

Daardoor is de korting van 2 cent per kilo geslacht gewicht weer van de baan. Dat blijkt uit berichtgeving van varkenshoudersorganisatie ISN. Die constateert dat het vleesconcern daarmee aan de noodrem heeft getrokkenvanwege de protesten van de leveranciers tegen de ongevraagde inhouding.

Door de gewijzigde formule (’Maske’) betaalt Westfleisch volgens de berekeningen van de Landbouwkamer Noordrijn-Westfalen, uitgaande van een vleesnotering van € 1,50, 1,5 cent per kilo minder. Daarmee is de aanvankelijk toegepaste korting als het ware verdisconteerd in het schema, aldus ISN. De korting werd toegepast omdat de afrekeningen onverwacht gunstig uitpakten voor de leveranciers. Westfleisch begon daarom te twijfelen of de formules wel juist waren.

Hoe de twee grote concurrenten van Westfleisch, Tönnies en Vion, op de maatregel zullen reageren, is afwachten.

Of registreer je om te kunnen reageren.