Varkenshouderij

Nieuws

Westfleisch houdt groei er in eerste halfjaar in

Münster – Westfleisch hield de groei er in het eerste halfjaar in. Het Westfaalse vleesconcern boekte volgens de berichtgeving in zijn leveranciersnieuwsbrief ten opzichte van de eerste zes maanden van vorig jaar een omzetplus van 9,8 procent.

Dat betekent dat de omzet toenam naar meer dan 1 miljard euro, inclusief de bruto-opbrengst van de vee- en biggenhandel.

In 2010 als geheel boekte Westfleisch een omzet van 1,94 miljard euro. De exportomzet was afzonderlijk bekeken 11 procent hoger, hoewel ’slechts’ 6 procent minder vlees werd afgezet op de buitenlandse markten. Het aantal aan de haak gebrachte vleesvarkens groeide met 6,2 procent. In de rundveeverwerking (exclusief kalveren) liep het aantal geslachte dieren daarentegen licht, namelijk met 0,6 procent, terug. Het aantal leverende coöperatieleden nam met 115 toe naar per 30 juni 4.590.

Inzake de varkensvleesprijsontwikkeling erkent directietopman Helfried Giesen dat deze met de actuele stand op € 1,50 per kilo achterblijft bij wat de leveranciers nodig hebben om de gestegen voerkosten terug te verdienen. Het huidige prijsniveau is ondanks alles echter hoger dan vorig jaar.

Tevens ziet Giesen tekenen dat de klassieke varkenscyclus het komend voorjaar voor een ’merkbare’ verbetering van het prijsniveau zal zorgen. ”De inseminatiecijfers in de belangrijke productielanden lopen duidelijk terug. Vanaf de Pasen kan het beter worden, als de conjunctuur zich doorzet. Wie het als varkenshouder financieel tot die tijd kan volhouden, moet doorgaan,” zo adviseert Giesen.

Of registreer je om te kunnen reageren.