Varkenshouderij

Nieuws 431 x bekeken

Regelgeving laat deel Vlaamse veehouders versneld stoppen

Melle – De verplichte groepshuisvesting per 2013 laat Vlaamse zeugenhouders versneld stoppen. Dat blijkt uit een enquête gehouden door het ILVO (Instituut voor Landbouw- en Visserij onderzoek) in Melle, België.

Begin 2011 werkte 36 procent van de bedrijven al met groepshuisvesting bij de dragende zeugen. Dat komt overeen met 49 procent van de zeugenstapel, want de bedrijven die al omgeschakeld zijn naar groepshuisvesting zijn gemiddeld grote bedrijven. Verder zei 13 procent van de bedrijven dat omschakelen naar groepshuisvesting gepland staat.

Van de 51 procent die nog geen groepshuisvesting heeft, zei ongeveer de helft dat ze alsnog voor de deadline van 2013 aanpassingen door zullen voeren. Een kwart stopt met houden van zeugen en gaat alleen met vleesvarkens verder. Nog eens een kwart stopt helemaal met de varkenshouderij . Van deze laatste groep bedrijven geeft 92 procent aan dat de beslissing om te stoppen geheel of gedeeltelijk te maken heeft met het verbod op individuele huisvesting.

De varkenshouders die nog gaan omschakelen naar groepshuisvesting kiezen massaal (97 procent) voor het systeem van voerligboxen met uitloop. Slechts 3 procent kiest voor elektronische voederstations. Andere systemen, zoals trogvoedering, onbeperkte voedering of gefaseerde voedering worden helemaal niet genoemd door de Vlamingen.

Of registreer je om te kunnen reageren.