Varkenshouderij

Nieuws 411 x bekeken 1 reactie

Rabobank: 'mestverwerking financieel noch technisch probleem voor sector'

Utrecht – Het plan voor varkenshouders om mestverwerking verplicht te stellen is voor een gemiddeld varkensbedrijf financieel geen probleem. Dat zegt sectormanager veehouderij Koen van Bergen van Rabobank in een interview met agd.media.

Volgens Van Bergen zullen de kosten van mestverwerking niet veel hoger zijn dan de afzetkosten voor mest in de laatste vijf jaar en kunnen als de mestmarkt in evenwicht is, zelfs onder dat niveau dalen. ”Het is financieel en technisch haalbaar. Voorwaarde hierbij is dat de sector in beweging komt en mestverwerking collectief gaat oppakken”, zegt Van Bergen. Andere belangrijke aspecten zijn: de borging van de aanvoer van de mest, afzet van de eindproducten, de dimensionering van de techniek en het vakmanschap van de ondernemer die de installatie in de praktijk moet aansturen.

De Rabobank rekent erop dat in Nederland tientallen regionale mestverwerkingsfabrieken ontstaan. De grootste partijen zetten zelf individueel installaties neer, maar een gemiddeld bedrijf zal aansluiten bij een regionaal initiatief. ”Om voldoende aanvoer te borgen en geld voor de investering te vinden zullen bij een project in de vorm van coöperatie of BV zo’n 30 tot 40 bedrijven aansluiten”, volgens Van Bergen. ”Het verdienmodel zal niet eenvoudig zijn. De schakels moeten goed aaneensluiten.”

Volgens Van Bergen ligt de grootste uitdaging voor de fosfaatrijke dikke fractie van drijfmest. ”Bij het opzetten van collectieve mestverwerkingmoet de afvoer van de dikke fractie goed geborgd worden. De Rabobank ziet kansen om de dikke fractie met restwarmte in te drogen tot een halffabrikaat waarmee organische mestkorrels kan maken. Die zijn wereldwijd afzetbaar en de vraag hiernaar neemt toe. Dat maakt dat de verwerkingskosten op termijn ook kunnen dalen tot onder het niveau van de oude afzetkosten voor mest.”

Eén reactie

  • no-profile-image

    boer harms

    Als hij dat heeft berekent dan komt het niet goed

Of registreer je om te kunnen reageren.