Varkenshouderij

Nieuws

Protest tegen 'gifsoja' bij vleesproducten Albert Heijn

Zaandam – Volgende week protesteert de actiegroep Aseed bij winkels van Albert Heijn tegen het gebruik van ’gifsoja’ bij de productie van vlees.

De dieren die gebruikt worden voor de vleesproductie worden volgens Aseed gevoerd met transgene soja. In Zuid-Amerika zouden monoculturen transgene soja ontstaan waarop grote hoeveelheden gewasbeschermingsmiddelen worden gesproeid.

Transgene soorten zijn vaak bestand tegen de onkruidverdelger Roundup. Doordat de plant zelf tegen Roundup kan, zouden boeren in met name Argentinië en Brazilië veel meer van het middel gebruiken dan bij conventionele mais en soja. Dat het Wereld Natuur Fonds de RTRS steunt vindt Aseed nietszeggend.

Albert Heijn wijst op het biologische assortiment en de belofte duurzame soja in te kopen via de Ronde Tafel voor Verantwoorde Soja (RTRS). Volgens Aseed stellen de eisen van de RTRS echter niks voor zolang transgene soja of mais in het rantsoen van dieren is toegestaan.

Nederland voert op jaarbasis circa 9 miljoen ton soja in, met name voor de veevoerindustrie. Nederland telt met Nutreco, Agrifirm, Forfarmers en De Heus enkele van de grootste veevoerproducenten van Europa.

Of registreer je om te kunnen reageren.