Varkenshouderij

Nieuws 316 x bekeken 4 reacties

Nederlandse coöperaties koploper in EU

Parijs – De Nederlandse coöperaties FrieslandCampina en Vion zijn verreweg de grootste coöperaties in Europa. Dat blijkt uit een onderzoek van PriceWaterhouseCoopers PWC.

Zij presenteerde dit onderzoek op een studiedag georganiseerd door het Franse Economische Dagblad Les Echos. De top vijf van de agrarische coöperaties wordt opgeëist door – naast de Nederlandse ondernemingen – het Scandinavische Danish Crown en Arla Foods en het Duitse Sudzucker.

In vergelijking met de vijf grootste ondernemingen, wisten de grote Franse agrarische coöperaties tussen 2005 en 2010 met 15 tot 18 procent per jaar te groeien. In dezelfde periode bleef de groei bij de andere coöperaties elders in Europa beperkt tot 10 procent of minder.

De omzetgroei van de Franse coöperaties is het gevolg van de terugloop van het aantal coöperaties in de Franse landbouw in die periode, van 3.200 naar 2.580. Dat komt vooral door een reeks overnames en andere consolidaties. Volgens PWC hebben alleen vorig jaar al 87 van dat soort transacties plaatsgevonden.

De grootste Franse coöperatie is In Vivo dat een omzet haalt van ruim 5 miljard euro en 6.300 werknemers telt. In Vivo is een koepel van 273 kleinere agrarische coöperaties. De andere grote overkoepelende coöperaties zijn Sodiaal en Terrena. Die grote Franse groepen zijn breed georiënteerd met meestal activiteiten in de inkoop en verkoop van en voor zowel akkerbouw- als veeteeltbedrijven.

Laatste reacties

 • no-profile-image


  Het lijkt erop, dat niet het boerenbelang voorop staat maar de groei die de co-op behaalt per jaar. Deze informatie wordt gebracht als de uitslag van een WK schaatsen. Als de indruk die hier gewekt wordt serieus is dan krijg ik steeds meer het gevoel dat de co-op geen boeren zaak meer is maar een Multinational die werkt met boeren geld en waarbij divident uitkeringen of aandelen groei niet van belang is.

 • no-profile-image

  Vion is geen cooperatie. Het is een holding waarvan alle aandelen in handen zijn van een boerenorganisatie, ZLTO (beter nog: haar beleggingsvehikel).

 • no-profile-image

  Han . Hoe komen we van dit niets ontziende monster af.
  Z.L.T.O./L.T.O . Deze boerenbedrog organisaties . zijn in werkelijkheid Multinationals, zonder enige vorm van inspraak. Net als de Rabo .,Is hun slogan we zijn er voor U. Kreten die je aan het ijzeren gordijn doen denken. Juist deze MULTINATIONAL (Z.L.T.O.)
  zorgt er voor dat 10% van de boeren megaboeren worden en de rest een wrede ondergang.

 • no-profile-image

  Je hebt hier helemaal gelijk in Hamstra. Maar wat het nog veel erger maakt is dat LNV/WUR meeloopt aan de leiband van deze walgelijke, op geld beluste lieden. LNV dient er te zijn voor het algemeen belang en de WUR behoort zich bezig te houden met ONAFHANKELIJKE wetenschap.

Of registreer je om te kunnen reageren.