Varkenshouderij

Nieuws 2 reacties

LTO onderzoekt mogelijkheden opkoopregeling zeugen

Beerta – LTO bekijkt binnen EU verband of er mogelijkheden zijn om te komen tot een opkoop van zeugen. Dat bevestigt voorzitter Annechien ten Have van de vakgroep varkenshouderij.

Zij wil er niet meer over kwijt dan dat LTO de mogelijkheden onderzoekt. Ze wijst er op dat het Uitgebreide Raadgevende comité van de Europese Unie in een eerste reactie het idee van een zeugenopkoop om zo de Europese varkensmarkt gezonder te maken van tafel heeft geveegd.

Farm Focus-voorman Johnny Hogenkamp in Dalfsen opperde een kleine twee weken geleden de mogelijkheid om een opkoopregeling voor zeugen op te zetten. In België heeft de Veva, zusterorganisatie van de NVV, een voorstel gedaan voor een opkoop van zeugen. NVV-voorzitter Wyno Zwanenburg maakt zich eveneens op Europese schaal sterk om te komen tot een opkoopregeling. Dat gebeurt onafhankelijk van LTO. ”De Duitsers en de Denen willen er niet veel van weten”, aldus Zwanenburg. ”Als we al iets van de grond krijgen is het te laat voor de huidige crisis, maar mogelijk dat we voor een volgende crisis dan iets achter de hand hebben.”

Volgens Zwanenburg is een belangrijke hinderpaal voor een opkoopregeling dat de kosten moeten worden opgebracht door de blijvende varkenshouders. Met name de vleesvarkenshouders zijn daar niet happig op. De enige zekerheid die zij hebben is dat hun biggen duurder worden, terwijl er geen garantie is dat het vlees meer opbrengt.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Slaap lekker verder.Dit was te voorzien.Hebben jullie al met de Banken gepraat,die hebben geld zat,daar zit genoeg.Als jullie nu niet voor deze koude sanering opkomen en met een goed resultaat voor jullie leden dan kunnen jullie beter naar huis en de hele organisatie.Laat dan de vrije marktwerking zijn werk doen.Als het moet gebeuren zijn jullie er niet,zoals altijd.Maar het lijkt meer op dat jullie bewust jullie collega's een oor aannaaien,voor de blijvers wel iets organiseren en daar je zorgen over hebben en de rest laten vallen.Ga maar snel samen je eigenbelang behartigen,als je nog over eigen kunt praten.

 • no-profile-image

  Als er een opkoopregeling komt voor zeugen, is het logisch dat ook alleen de zeugenhouders voor de kosten moeten opdraaien.
  Bijv. een heffing op slachtzeugen
  Stel 20 euro * 400.000 per jaar * 3 jaar = 24 miljoen
  Een vaste bijdrage per zeug.
  Stel 50 euro per zeug opgegeven bij landbouwtelling
  is 45 miljoen
  Dit bedrag hoeft niet ineens opgehoest te worden, maar in bijv. 3 jaar.
  De uitkering bij de stoppers die ook niet mee hoeven te betalen uiteraard, is dan ook in fases tot 2014
  De stoppers moeten uiteraard varkensrechten inleveren
  Dit voorkomt een lange koude sanering, de varkensrechten blijven waarde houden, het mestoverschot komt beter in evenwicht. De biggenprijs herstelt sneller.

  Europees gaan regelen, wordt veel te complex en niet uitvoerbaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.