Varkenshouderij

Nieuws

Ieren woedend over lage varkensprijzen

Dublin – Ierse varkenshouders zijn woedend over de aanhoudend lage varkensprijzen. Dat bleek tijdens een door de Irish Farmers Association belegde spoedvergadering waar tientallen boeren op afkwamen.

’’Varkenshouders in Denemarken en Frankrijk zien hun prijzen omhoog gaan, wat de frustratie hier alleen maar groter maakt,” aldus voorzitter Tim Cullinan van de sectie varkenshouderij bij de IFA.

Volgens Cullinan doet de IFA er zelf al een jaar of twee alles aan om de consumptie van varkensvlees uit eigen land aan te zwengelen. ’’Door deze campagnes is het bewustzijn bij de consument toegenomen en hebben Ierse fabrieken aanzienlijk meer vlees in de winkelschappen kunnen krijgen. Die waren voorheen vooral gevuld met ingevoerd vlees. Ook al door de buitengewoon sterke toename van de export maken de vleesbedrijven weer winst terwijl de varkenshouders nog altijd zwaar verlies lijden. De winsten moeten door de hele sector gedeeld worden als we verdere groei willen zien.”

De IFA hekelt daarbij het feit ’dat de varkensprijzen van week tot week veranderen’. ’’Op die basis kunnen de boeren hun bedrijf niet voeren.’ Cullinan roept minister Coveney van landbouw daarom op om ’een mechanisme in te voeren door transparantie in de voedingsprijzen oplevert’.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.