Varkenshouderij

Nieuws 309 x bekeken

'EU moet Oost-Europese landen helpen met grensbewaking'

Zoetermeer – De Europese Unie moet actief ondersteuning bieden aan landen in Oost-Europa om de grensinspecties en controles adequaat uit te voeren.

Die oproep deed Wyno Zwanenburg, voorzitter van varkenshoudersvakbond NVV, tijdens de bestuursvergadering van het Productschap Vee en Vlees (PVV).

Zwanenburg uitte zijn bezorgdheid over de situatie rond de Afrikaanse varkenspest in Rusland. De Russen krijgen de ziekte niet onder controle en er zijn bovendien berichten dat de grenscontroles van aan Rusland grenzende landen niet adequaat en effectief zijn. ”De EU heeft een rechtstreeks belang om te voorkomen dat de ziekte overslaat en zou die landen op dat punt steun moeten verlenen”, aldus Zwanenburg.

Zijn pleidooi kreeg steun van Annechien Ten Have (LTO-vakgroep Varkenshouderij), Hennie Swinkels (Van Drie Group) en Piet Thijsse (NBHV). Swinkels pleitte in dit verband voor zeer strikte regelgeving rond diertransporten. ”Verplaatsingen van dieren moeten vooraf worden geregistreerd, compleet met UBN-nummers, zodat te allen tijde duidelijk is waar de dieren blijven. Bovendien zouden de dieren op de plaats van bestemming eerst in quarantaine kunnen blijven. Alle sectoren moeten op dat punt hun verantwoordelijkheid nemen.”

Jos Goebbels (Centrale Organisatie voor de Vleessector) wees er nog op dat het met de handhaving van de registratie van dierbewegingen in het Europese registratiesysteem Traces niet best is gesteld.

Het PVV-bestuur stuurt het ministerie van ELI een brief waarin het ministerie wijst op de problematiek en oproept tot waakzaamheid in Europees verband.

Of registreer je om te kunnen reageren.