Varkenshouderij

Nieuws

Duits Blackbox-systeem legt classificatiegegevens onafhankelijk vast

Recklinghausen – Het Landsministerie voor Natuur, Milieu en Consumentenbescherming van Noord-Rijnland-Westfalen heeft een systeem ontwikkeld voor het verzamelen en vastleggen van weeg, classificatie en slachtgegevens in de slachterijen.

In de Blackbox databank worden de weeggegevens, de AutoFom of Fom gegevens vastgelegd, gecombineerd met de herkomstgegevens van de dieren. Ook kan de slachterij de vleeskwaliteitsgegevens in het systeem invoeren. Kenmerkend is dat het hele proces volautomatisch is, onafhankelijk van menselijke invloeden.

Varkenshouders kunnen hun gegevens opvragen, controleren en vergelijken met de informatie die ze van de slachterij hebben ontvangen.

De eerste prototypes van het zogenoemde Blackbox-systeem worden beproefd bij slachterij Tönnies in Rheda-Wiedenbrück en de Bochumer Fleischhandel in Bochum.

Het systeem is op initiatief van het landsministerie ontwikkeld in nauwe samenwerking met het bedrijfsleven. Belangrijke motivatie voor het landsministerie voor dit initiatief ligt in de bewaking van de kwaliteit bij crisissituaties, zoals die kunnen ontstaan bij dierziekte-uitbraken of dioxinevervuilingen van het voer. Voordelen voor de commerciële partners in dit project zijn versterking van het vertrouwen en de onafhankelijkheid van de classificatie.

De varkenshouderij vakbond ISN ziet veel voordelen in het project. De organisatie hamert al veel langer op het punt van transparantie van de classificatie en de uitbetaling van de varkens, en ziet in dit project een eerste aanzet in de goede richting.

Of registreer je om te kunnen reageren.