Varkenshouderij

Nieuws

Brazilië wil dat Zuid Afrika weer varkensvlees importeert

Brasilia - De Brazilianen zijn het niet eens dat Zuid Afrika al jarenlang de grenzen dicht houdt voor varkensvlees uit Brazilië.

Brazilië heeft daarom bij de wereld handelsorganisatie (WTO) een klacht ingediend tegen Zuid Afrika. Dit zal mogelijk de eerste stap zijn voor de vorming van arbitrage panel dat de handelsovereenkomst tussen Brazilië en Zuid Afrika kan verbeteren.

Brazilië wil de overheid van Zuid Afrika dwingen om uit te leggen waarom de grenzen al zo lang dicht zijn voor Braziliaan varkensvlees. De grenzen zijn al sinds 2005 dicht na uitbraken van mond en klauwzeer in Brazilië.

Volgens een Braziliaanse krant wil Zuid Afrika het importverbod wel opheffen mits Brazilië meer Zuid Afrikaanse wijn gaan afnemen. Het is niet zeker of deze ’vlees voor wijn’ deal ook daadwerkelijk aan de orde is.

De Braziliaanse minister van ontwikkeling, Fernando Pimentel is optimistisch over een hernieuwde samenwerking met Brazilië. Maar hij verwacht pas resultaten over een paar weken nadat Zuid Afrikaanse hygiëne inspecteurs het land hebben bezocht en een bezoek brengen aan de Braziliaanse minister van landbouw.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.