Varkenshouderij

Nieuws 466 x bekeken 16 reacties

Boelrijk: twee organisaties varkenshouderij moeten we niet meer willen

Zwolle – Twee belangenorganisaties (LTO en NVV) voor een krimpende varkenshouderij moeten we niet meer willen.

Dat schrijft secretaris Henk Boelrijk van de vakgroep varkenshouderij van LTO Noord in de wekelijkse nieuwsbrief voor de leden van deze organisatie. Boelrijk pleit er voor om te komen tot één organisatie voor de varkenshouderij: ”Besturen en leden zullen snel stappen moeten zetten naar één organisatiestructuur. Eenheid en kwaliteit daar moeten we voor gaan.”

Wordt er nu achter de schermen gewerkt aan een fusie tussen LTO en NVV? Boelrijk ontkent dat. Hij zegt het stuk in de nieuwsbrief puur op persoonlijke titel te hebben geschreven. Boelrijk: ”We krijgen regelmatig oproepen van leden dat we af moeten van de huidige situatie met twee elkaar beconcurrerende belangenbehartigers. Voor zover ik weet valt dit zelfde geluid ook te horen bij de achterban van de NVV.”

Laatste reacties

 • no-profile-image

  N.V.V. is onstaan omdat L.T.O/Z.L.T.O. De belangen van zijn MULTINATIONALS belangrijker vond en vind dat de belangen van de boeren .Nu het gezwel Z.L.T.O/L.T.O ook het N.V.V besmet heeft met zijn niets ontziende heb zucht naar macht . Is de laatste
  hoop voor de varkensboeren verkeken.Zo zal onze boeren bedrog
  organisaties de rest van hollands boeren land over leveren aan het milieu in ruil voor mega fabrieksstallen met groene labellen zo veel als nodig is om de politiek om te krijgen.

 • no-profile-image

  foutje

  Er zijn momenteel 3 belangenbehartigers hoor:

  LTO
  NVV
  DGB ( problemen met NVV)

  Boeren zijn niet collegiaal, ze hopen dat de buurman stopt.

  Jammer jammer

 • no-profile-image

  Daarom juist heeft LTO vrij spel. DE meeste grote leden gaan hun investeringen niet tegenpraten.Bij de NVV zijn de leden ook al groot. Dit soort boeren zijn meestal niet collegiaal.Want ze zien de kleinere collega's liever gaan dan komen.Ook dit soort boeren kun je goed aan verdienen en dat past weer goed in de strategie van LTO en nu ook de NVV .Na de koude sanering een organisatie.Wie overblijft hoort bij de(Z) LTO en de RABO die weer hoop geeft aan de blijvers omdat de voedselvraag zal stijgen.In wie zijn zakken komt het geld terecht,ja.........de banken en de periferie en de LTO regelt het dik betaalde voorwerk.Maar ja wat er overschiet hoef van wat mij betreft dan ook niet meer voor op te komen en gewoon net als de andere bedrijven(industrieen) te behandelen in een liberale markt zonder bescherming en goed te laten concureren met het buitenland zonder plaatselijke bescherming. Gewoon op echte kostprijs.

 • no-profile-image

  Ik blijf het een moeilijke materie vinden. Ten eerste kan ik me helemaal in de wens van Henk Boelrijk vinden. Ik vind dat al jaren, maar de tijd moet er rijp voor zijn. Zolang er nog teveel belanghebbenden denken zoals mijn drie voorgangers, die reageerden, komt er nooit wat van de grond.
  Als je bang bent dat je uitgebuit word door de industrie, of die nou cooperatief of niet is, ga dan wat anders doen of verkoop je producten zelf aan huis. Dan weet je in ieder geval zeker dat je hard moet werken, goede ondernemerscapaciteiten moet bezitten en waarschijnlijk ook niks verdient.
  Ik geloof dat wij dank zij de oprichting van Vion een betere kans hebben als varkenshouder te overleven. Zeker weten doe ik het niet maar ik denk dat het de minst slechte oplossing is. Maar ik weet nog steeds niet hoe de belangenbehartiging moet staan tegenover de industrie. Moeten wij die tegen elkaar uit kunnen spelen (NVV) of moeten wij die gewoon in eigendom hebben (ZLTO) zodat je echt baas bent. Wie het weet mag het zeggen.
  Maar het blijft zowiezo een eerste vereiste om het allemaal met elkaar eens te zijn. Als NVV met vakgroep varkenshouderij van LTO fuseert zijn we op de goede weg. Misschien moet de vakgroep van de ZLTO Vion dan een beetje op afstand zetten (is al een beetje gedaan, Hans Verhoeven was nog commisaris bij Vion en dat is Maarten Rooijakkers al niet meer).
  Het idee van Johnnie Hogenkamp van farmfocus zou bijvoorbeeld ook in de fusie meegenomen kunnen worden zodat die kar ook in grotere gezamelijkheid getrokken kan worden.
  Het is gewoon een feit dat, wat voor initiatief dan ook, een grotere kans van slagen heeft als we het eindelijk eens eens zouden zijn. En gezien de kleine groep die we over een tijdje zijn zou dat toch mogelijk moeten zijn, niet dan?

 • no-profile-image

  Den AKKER , VION is met u geld het nieuw opgerichte bedrijf
  NOBLESSE PROTEINS , aan het kapot procederen. Niet om de boeren te beschermen. Maar om het alleen recht van hun MULTINTIONAL RENDAC te behouden. om zo de verwerking van alle slachtafval en verwerking van kadavers onnodig hoog te houden. Ze doen niet wat ze zeggen. En Zeggen al helemaal niet wat ze doen. VION in meer dan 80 landen actief. VION/RABO bouwen samen in Oost Europa mega varkens stallen onder eigen beheer . De stallen worden groter, de slachterijen , de voerfabrieken,
  de inkomsten voor de boer niet, Daarom word het tijd voor ander beleid Daar voor is Z.L.T.O/L.T.O te verstrengeld .in boerenbedrog zaken.

 • no-profile-image

  De NVV is de enige belangenbehartiger voor de varkenshouder! LTO is een verlengstuk van mutinationals en overheid. Daardoor trekt de varkenshouder altijd aan het kortste eind. Wat de NVV wil wordt door de LTO niet ondersteund of onderuit gehaalt! Je ziet het bij de melkveehouderij precies het zelfde, zelfs Sieta Keipkema wordt in het openbaar neer gesabeld. Omdat ze voor de melkveehouder zijn inkomen op komt! Een belangenbehartiger moet onafhafhankelijk zijn de overheid en mutinatinals en cooperaties! Zolang dit soort belangenorganisaties in bed kruipen met organisties die er alleen maar op uit zijn om de boeren de nek om te draaien, maken ze zelf alles kapot. I.p.v. een goede sector met een goede toekomst in de benen te zetten. Je mag je kop nooit in het moeras met crimineel gedrag steken, voedsel is goed en eerlijk en dat moet blijven. De financiele en economische crisis is door ongewenst enh crimineel gedrag gekomen. Hier gaan veel gezonde bedrijven en hardwerkende mensen aan ten onder.Er komt steeds meer viezigheid naar buiten, wat verzwegen was en is! Daarom in onafhankelijkheid van belangenbehartiging van zeer groot belang!

 • no-profile-image

  Allermaal opzeggen die LTO dus (voor zover ze nog leden hebben).

 • no-profile-image

  Het z.l.t.o/l.t.o blijven belangen behartigers van de MULTINATIONALS. Ook al doet AGD nog zo zijn best. de boeren iets anders te doen geloven.

 • no-profile-image

  Willem van den Akker, u hebt een goed verhaal.

 • no-profile-image

  Ik ben het ook met Willem van den Akker eens , het belangrijkste is dat alle boeren neuzen de zelfde kant opgaan of dat nu met LTO ,ZLTO of NVV is maakt niet uit !
  Maar zolang er boeren zijn die geen vertrouwen hebben in een van deze organisatie's waarvan de bestuurders hun kostbare tijd hieraan besteden ,zal het nooit iets worden.
  Henk Boelrijk neemt in ieder geval het initiatief om iets te verbeteren .

 • no-profile-image

  Word wakker!!!! L.T.O /Z.L.T.O zijn nietsontziende MULTINIONALS. wat heeft dat in vredesnaam met boeren belangen te maken.
  Er is maar een oplossing voor deze organisatie .HET moet opgesplitst worden in een boerbelangen organisatie en een MULTINATIONAL.
  Die MULTINATIONAL op splitsen en naar de beurs brengen . De opbrengst voor de boeren . Dan kan de boerenbelangen organisatie VRIJ de boeren belangen behartigen.
  Dan hebben alle neuzen de zelfde richting .

 • no-profile-image

  Word wakker!!!! L.T.O /Z.L.T.O zijn nietsontziende MULTINIONALS. wat heeft dat in vredesnaam met boeren belangen te maken.
  Er is maar een oplossing voor deze organisatie .HET moet opgesplitst worden in een boerbelangen organisatie en een MULTINATIONAL.
  Die MULTINATIONAL op splitsen en naar de beurs brengen . De opbrengst voor de boeren . Dan kan de boerenbelangen organisatie VRIJ de boeren belangen behartigen.
  Dan hebben alle neuzen de zelfde richting .

 • no-profile-image

  En dan maar afwachten of je aan die multinatinal mag leveren Bij een beursgenoteerde multinatinal hebben leveranciers helemaal niets te zeggen , de geleverde producten zijn namelijk kosten voor de multinatinal en die moeten zo laag mogelijk zijn om de aandeelhouders tevreden te houden met voldoende koerswinst.
  Via de ZLTO is Vion nog enigzins in boerenhanden de organisatie is wel zo groot dat het ver van de boeren af is gaan staan,
  Kijk eens naar Fonterra in Nieuw Zeeland die wil ook aandelen aan derden uitgeven maar keer op keer houden de leden dit tegen want die zien de bui al hangen als de aandeelhouders mee kunnen stemmen in hun cooperatie
  En wat dacht je van Weyl rundveeslachterij,gaf altijd de hoogste prijs maar er zijn nu nog mensen die op hun geld wachten .

 • no-profile-image

  VION een MULTINATIONAL actief in meer dan 80 landen kan en zal geen rekening met Hollandse boeren houden.
  Hoe denkt Weidekoe dat we kunnen concureren met Oost Europese VARKENS bedrijven opgericht door .RABO?VION.??????
  De Oost Europese landen in de EU hebben een veel lagere kostprijs. Denk je nu echt dat VION u een hoger prijs zal betalen
  omdat je een hogere kostprijs hebt.Omdat je betere milieu in de stallen hebt. Omdat we de mest gaan verwerken. Omdat je lid bent.Omdat je Hollander bent. Omdat vergeet het maar.

 • no-profile-image

  En als Vion niet meer zou bestaan krijg je dan een betere prijs ?

 • no-profile-image

  Dan kunnen we beter de hele export markt aan Rusland geven ipv hier nog te denken dat je kunt concureren.De Rabo en de Vion(ZLTO) moeten zich niet met structuurbeleid bezighouden en gewoon doen wat ze moeten doen,ipv ingepikt geld doorschuiven naar arme regio's.Anders houden we alleen weidekoeien in Nederland over(ook mooi als ze dan maar buitenlopen mogen).Daar heeft de RABO en Lto meer zorgen over,die is heilig.Vion heeft als het er op aankomt hier aan meegewerkt en verlegt de grenzen samen met Tonnies naar het Oosten.Over 25 jaar als de laatste hightech stalletjes en voerproductie afgeschreven en de laatste ondernemers leeggeplukt zijn zijn de problemen van varkenssector weg en kopen we vlees van Duitsland of Brazilie.We zijn te duur en maken varkenshouden wel erg ingewikkeld,het is maar een varken,kostprijs bepaalt en boerenwelzijn is van ondergeschikt belang.Maar als ze er niet meer zijn hoef je er niet voor op te komen.De meeste zijn als weg,och die paar laatste...afzet keuze is er niet meer,weg ondernemerschap.

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.