Varkenshouderij

Nieuws

Vlaamse varkenshouders gaan over tot blokkades

Gent - De Vlaamse varkenshoudersorganisatie Veva verhardt de actie tegen de lage varkensprijzen. Veva kondigt aan ten tijde van de land- en tuinbouwbeurs Agriflanders blokkades te houden. Welke bedrijven doelwit zijn zegt de organisatie niet.

Flip Vanlaere van de Veva zegt dat er grote respons is op de oproep om in elk geval tot 21 januari geen varkens te leveren aan Vlaamse slachterijen. “Het worden er alsmaar meer, al kan ik geen concrete aantallen noemen van deelnemende bedrijven of niet-geleverde varkens. Het gaat zowel om grote als kleine bedrijven.”

De Vlaamse slachterijen hebben geen machtsmiddelen om de veehouders tot leverantie te dwingen, zegt Vanlaere. De varkenshouders hebben geen leveringscontracten. Zij kunnen elke week bepalen of ze wel of niet leveren.

Wat er gebeurt als na 21 januari de zware varkens op de markt komen is van later zorg: “Dat zien we dan wel weer”, zegt Vanlaere. “Ik verwacht in elk geval dat de prijs dan eerder hoger is dan lager.”
De Veva windt zich op over de macht van Duitse slachterijen. “Je moet er bijna om lachen hoe de Duitsers redeneren. Zij verlagen de prijzen en zien dat omliggende landen volgen. Vervolgens is de daling in andere landen een rechtvaardiging voor de prijsdaling die ze zelf hebben doorgevoerd. Terwijl ze heel goed weten dat omliggende landen de Duitse prijzen volgen.”

De dioxinecrisis hoeft niet nadelig te zijn. “Vlaamse en Nederlandse varkens zijn schoon. Dat geeft ons een voordeel ten opzichte van de Duitse varkens”, zegt Vanlaere.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.