Varkenshouderij

Nieuws 652 x bekeken 6 reacties

Van Rooi Meat ziet weinig in ideeën NVV

Helmond - Directeur Mark van Rooi van de gelijknamige Helmondse slachterij is niet erg onder de indruk van de kritiek van de NVV op de slachterijen.

"Wij doen onze stinkende best om het vlees zo goed mogelijk te verwaarden. Maar het blijft gewoon een zaak van vraag en aanbod. Wij hebben net zo goed last van de huidige lage prijzen. Het is gewoon kletspraat als er wordt gesteld dat wij een ordinair doorgeefluik zijn voor het varkensvlees."

Hij ziet weinig in het idee van een gezamenlijk prijsvormingsoverleg met slachterijen, handel en varkenshouders. "Een nobel idee om de slachterijen en supermarkten bij het overleg te betrekken. Laten we ook de Duitsers, de Polen en de Britten er bij betrekken. Het werkt niet en het is niet reëel."

Waar van Rooi wel wat in ziet is overheidsingrijpen. Als de Nederlandse overheid de banken kan helpen, moet ze nu ook de varkenshouders maar gaan helpen. Van Rooi wijst verder op de Europese zuivelmarkt. "Je kunt daar veel van zeggen, maar de melkquotering zorgt wel voor een stabielere markt, ook in termen van vraag en aanbod. Alleen met quotering krijg je vraag en aanbod beter in evenwicht."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ik kocht van de week een doos varkenshaasjes op de Makro € 46.-
  en 1.5 kg beenham € 15.-.
  Van Rooij, leg dan aub uit wie de de dikke winsten opstrijken uit vlees. Als de verdeling goed is hoeft de overheid niet in te grijpen. Leg gewoon een berekening neer van jullie en zeker van je afnemers en dan kunnen we praten. Wat mijn kostprijs is kan ik je wel vertellen en wat ik er iedere week bijleg ook. ik verkoop mijn varkens aan de handelaar en dat hij er te weinig voor krijgt moet hij maar op de bord van de slachterij neerleggen. Die moet het te zijnertijd dan maar weer bij hun afnemer neerleggen net zolang totdat we die crimineel te pakken hebben die zijn zakken overbodig ligt te vullen. Of het nu een handelaar, slachter, retail of supermarkt is kan me geen ene moer schelen, maar die ene geldslurper die alles uit de sector trekt moet boven water komen. Kom maar op Mark en vertel dan maar eens waar de knaken blijven als je lef hebt, maar iedereen zit voor zijn eigen hachie te praten. Dat moeten wij als varkenshouders niet langer pikken !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Wel allemaal het lef hebben om dierwelzijn en milieu en duurzaamheid op te leggen ,maar niet het lef hebben om dit door te berekenen. De handelaar en slachterij zijn mijn aanspreekpunt nogmaals, en als die te slecht verwaarden ligt bij hun als eerste de bal.

 • no-profile-image

  Patrick

  Ik ga Mark zen praat niet omver blazen er is iets van waar.
  Die supers zetten de grote slachthuizen tegen elkaar op .
  Veelal voor luttele centiempjes verschil te gaan krijgen.
  Vlees moet voor die supers zo goedkoop mogelijk , door dat het maar enkele luttele centiempjes oplevert maar steeds prijsdrukkend gaat de ganse proucentenwereld in een keer mee steeds moet het voor die supers naar onder.
  Ik schrijf het al jaren : Eerst de boeren dan de slachthuizen en ten laatse zullen die retraillers een gladiatorengevecht uitvechten tegen elkaar dit systeem is gewoon ZELFVERNIETIGEND niets meer en niets minder. De schuldige gaan zoeken zal niet meer gaan daar voor is de retraildistributiewereld veel te groot en volgens mij zit die ook niet in Nederland of Belgie maar erbuiten.
  Europa laat de retrail los alsof ze niemand of niets tegen hebben en dat komt ervan. Het is een kwabbelende smurie die groter en groter word en niet meer aan te pakken is.
  Ik zou voor geen Geld van de wereld CEO willen gaan spelen in een slachthuis heb 14 jaar slachthuis gespeeld en had er nog rapter mijn buik van vol dan vleesvarkens te kweken voor verlieslatende prijzen.
  Nog even terug over die retrail Tesco lijkt mij de meest gevaarlijke zie maar in Ierland Melk goedkoper dan water ik vrees dat de melkboeren snel weer zullen volgen.
  De retrail plat leggen compleet maar ik vrees dat het daarvoor 4 jaar te laat is.

 • no-profile-image

  Ben ik niet eens Patrick.
  Als je verhaal werkelijk klopt kunnen we daar met z`n allen iets aan doen. Dan moeten slachters en retailers aan de tafel met de west europese varkenshouders. De Denen, de duitsers, de belgen, de Fransen en de Nederlanders. Varkenshouders zijn grondstofleverancier nr. 1 voor de supers wat betreft vlees. Vlees is een megaprodukt voor de supers. Als je verhaal klopt moeten we met z`n allen de zaak platleggen en met enige regelmaat de aanvoer van vlees verstoren. Als iedereen in de schakel meewerkt, boeren, slachters, retailers enzovoort heb je voldoende macht om de supers op de knieèn te krijgen, inclusief Tesco. Zolang Mark van Rooij en de andere slachters dit niet aandurven en uitspreken moeten wij het heft zelf in handen gaan nemen en de complete zaak platgooien en de supers droogzetten. Kost even wat tijd en even wat vollere hokken maar dat gaat resulteren in een ander beleid bij de supers. Actie !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Stop met slapen komende week en ga mee als je gevraagd wordt voor actie`s. Het is 5 over 12 voor vele !!!!!!!!!

 • no-profile-image

  We hebben het ons zelf aangedaan, sorry dat ik het zeg. Als er een cent te winnen valt, zetten we weer maar een stal bij. We vragen ons niet af of er vraag naar is. Nee, lekker doorbouwen. Het structurele overschot aan varkens (en daar is Nederland helaas tegenwoordig maar een relatief kleine speler in) is er de oorzaak van dat de supermarkten overal kunnen shoppen. Levert Piet uit Den Bosch niet goedkoper, dan doet Helmut uit Duitsland het wel, of Francois uit Frankrijk, of Paco uit Spanje. Aanbod afstemmen op de vraag zou slechts werken indien dit Europess gebeurt, en dat is een utopie. Ik ben het met Marc van Rooi eens dat het onmogelijk is om (zoals de NVV wil) als "Nederlandje alleen" samenwerking te gaan zoeken met de retail, dat moet echt op Europees niveau gebeuren. En daar zijn de belangen weer te divers. Wat gaat er dus gebeuren. Simpelweg een keiharde koude sanering, diegenen die omvallen vallen om en geven de overblijvers ruimte om geld te verdienen. Keihard, maar wel de realiteit. Er zijn misschien wel stoppers, zoals WW Haarle schrijft, maar als er 1 stopt met 2000 varkens, staat er elders 1 op met 8.000 varkens. En dat is funest !! En als dit nou alleen maar in Nederland zou gebeuren, dan viel het nog wel mee, maar dit gebeurt dus in heel Europa en zie daar nu maar eens een goede lijn in te krijgen. Zoals Van Rooi al zegt, lukt dit misschien om met quota te gaan werken, zoals bij de melk, maar ook dat heeft gevaren. De vrije markt werkt uiteindelijk het beste, hoe hard deze ook is. Op een gegeven moment zal vraag en aanbod in balans zijn, maar dan is er ook al wel veel ellende veroorzaakt bij de boeren, die gedwongen zijn om te stoppen.

 • no-profile-image

  JONGENS JONGENS TOCH VAN ROOI LULT GOED MAAR IS VAN VEEL BETALEN OOK NIET GROOT GEWORDEN, MAAR VAN KORTINGEN, WEINIG GEVEN WEL.

 • no-profile-image

  Uiteindelijk hebben Geert, Patrick en Realist het gelukkig door.
  Jullie als boeren doen het werk, zitten met de mestproblemen, en alle sores eromheen voor een hondefooi. Zelf weer de zaken in handen nemen. Geen boeren, geen product. Op ALLE fronten.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.