Varkenshouderij

Nieuws 186 x bekeken 1 reactie

'Oproep mededogen supers met varkenshouders vindt gehoor'

Berlijn - De oproep van de varkenssector aan de Nederlandse supermarkten om de huidige crisis niet uit te buiten voor eigen gewin, vindt gehoor.

Dit constateren Annechien ten Have, voorzitter van de LTO vakgroep varkenshouderij en Wyno Zwanenburg, voorzitter van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders. Supermarkten als Albert Heijn en C1000/Schuitema hebben toegezegd om zolang de dioxinecrisis duurt de inkoopprijs voor varkensvlees niet te verlagen en Nederlands varkensvlees in te kopen. Ook Jumbo lijkt in deze richting te bewegen, meldt de NVV.

Daarmee is de discussie tussen varkenshoudersorganisaties en supermarkten nog niet ten einde. Zwanenburg en Ten Have stellen dat ze ook verder overleg met de supers willen over de prijsvorming voor varkensvlees. Maar concrete afspraken daarover behoeven waarschijnlijk ook de goedkeuring van de mededingingsautoriteiten. Dat is een zaak voor de recent ingestelde High Level Group voor de varkensketen bij de Europese Commissie.

Ondertussen lijkt het er op dat de vleesaankopen in Duitsland weer beginnen aan te trekken, meldt Ten Have. Daarmee is niet het hele stuwmeer aan overtollig vlees weg. Duitse slachterijen hebben voor eigen rekening veel vlees ingevroren. De hoop is dat dit vlees met behulp van een particuliere opslagregeling kan worden bewaard. Om welke hoeveelheden het gaat en voor hoe lang is niet duidelijk. De varkenssector hoopt daarover maandag nog contact te hebben met de Europese Commissie en de Landbouwraad, die dan begint.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Goed nieuws. Het is een begin. Maar vanaf wanneer worden/zijn de prijzen niet meer verlaagd. Vanaf de crises begon of deze week. Scheelt namelijk een flinke slok op een borrel en daar is dan de slachterij weer goed mee? En voor de duitse slachterijen is het toch een goede belegging om vlees in te vriezen? Kan van de zomer tegen 10 a 15 % meerwaarde weer verkocht worden. Dat is toch een redelijk rendement.

Of registreer je om te kunnen reageren.