Varkenshouderij

Nieuws 252 x bekeken

NVM: aanbod varkensbedrijven is in jaar tijd verdubbeld

Nieuwegein – Het aanbod van varkensbedrijven is bijna verdubbeld. Dat meldt de vakgroep Agrarisch en Landelijk Vastgoed van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

In een jaar tijd is het aanbod varkensbedrijven bij NVM-makelaars gestegen van 48 naar 82 bedrijven. ”De belangrijkste oorzaak hiervan zijn de strengere milieu- en welzijnseisen aan varkens- en pluimveebedrijven per 2013”, aldus Harry Boertjes van de NVM. Gemiddeld staat een varkensbedrijf 260 dagen te koop voordat het verkocht wordt. In 2008 was dit nog 224 dagen.

Door de aangescherpte normen in combinatie met de moeilijke financiële positie van varkenshouders is te verwachten dat het aanbod van varkensbedrijven zal toenemen, zegt de NVM.

”De vraag van varkenshouders naar bedrijven is beperkt, daar komt bij dat sloopregelingen als rood voor rood en ruimte voor ruimte nu niet goed lopen. De huizenmarkt verloopt moeizaam, waardoor de bouwkavels die beschikbaar komen via deze regelingen ook niet makkelijk verkocht worden”, legt vakgroepvoorzitter Harry Boertjes van de NVM uit. ”Het aanbod van varkensbedrijven vraagt veel creativiteit van makelaars. Veel van deze bedrijven zullen als woonboerderij verkocht worden.”

De toename in aanbod en de afname in vraag resulteert in een prijsdaling van ongeveer 10
procent. ”Een gemiddelde prijs voor varkensbedrijven is niet te geven, omdat ze zo divers zijn. Er zijn kleinschalige bedrijven in aanbod, maar ook grote moderne bedrijven. Alle bedrijven worden uiteindelijk verkocht”, aldus de makelaars.

Door de huidige dioxinecrisis zijn pluimvee- en varkenshouders nu nog terughoudender op bedrijven te kopen. ”Op de aanbodmarkt zien we nog geen effect. Daarvoor is de kwestie te recent”, aldus Jan Tjeerdsma van Schelhaas makelaardij.

Of registreer je om te kunnen reageren.