Varkenshouderij

Nieuws

ISN becijfert schade van dramatische vleesprijsdaling op 23 miljoen euro per week

Damme – De vleesprijsdaling als gevolg van het dioxine-schandaal kost de Duitse varkenshouders 23 miljoen euro per week. Dat becijfers varkenshoudersorganisatie ISN.

Volgens de ISN wordt de varkenssector buitensporig hard getroffen als wordt bedacht dat tot dusver op slechts één bedrijf de dioxine-grensnorm werd overschreden. ”Bij alle andere tests zijn de gepubliceerde resultaten zonder uitzondering negatief uitgevallen. De onrust die momenteel heerst op de markt is bovendien niet de schuld van de varkenshouders,” stelt de bond vast.

De verliezen die de gedwongen sluitingen van de bedrijven veroorzaken zijn evenmin gering. ”Een gezinsbedrijf met 3000 vleesvarkensplaatsen dat zijn slachtrijpe dieren 14 dagen niet kan leveren verliest door deze vertraging bijna een jaarinkomen van 40.000 euro, inclusief de voerkosten en de dramatische prijsdaling van 23 cent per kilo,” rekent de ISN voor, die daarom pleit voor de instelling een aansprakelijkheidsfonds en fiscale reserveringsfaciliteiten, waarmee de economische gevolgen van dit soort calamiteiten in de toekomst kunnen worden opgevangen.

Of registreer je om te kunnen reageren.