Varkenshouderij

Nieuws

Duitse slachterij mag geen voorkosten rekenen voor ogen en oren

Hannover – De Duitse slachterijen mogen de nieuwe per 1 januari geldende gewichtsberekening van varkens niet naderhand via de afrekening corrigeren met een korting.

Dat heeft het Nedersaksische Landesamt für Verbraucherschutz und Lebensmittelsicherheit (Laves) schriftelijk laten weten aan de vleessector.

Met ingang van dit jaar zijn nieuwe regels ingevoerd waarbij ook de ogen, oogleden en oren mee moeten worden geteld bij de bepaling van het geslacht gewicht. Veel verwerkers zijn er daarom toe overgegaan het hogere gewicht financieel voor zichzelf te compenseren door standaard als een nieuw soort ’voorkosten’ 35 cent in minder te brengen op de door de leveranciers behaalde vleesprijs per varken.

Het argument daarvoor is dat de vleesdelen die er nu bij moeten worden geteld op de markt niets opleveren. De overheidstoezichthouder Laves, onderdeel van het landbouwministerie van Nedersaksen, acht de kortingspraktijk echter niet toelaatbaar, omdat deze in strijd is met de geldende verordening, de 1. Fleischgesetz-Durchführungsverordnung. De slachterijen zullen het probleem derhalve op een andere manier moeten zien op te lossen.

Of registreer je om te kunnen reageren.