Varkenshouderij

Nieuws

'Dioxinekwestie kost Duitse varkenshouderij 75 miljoen euro'

Damme – De Duitse varkenshouderij heeft de afgelopen weken door de dioxine-problemen en de daardoor gekelderde vleesprijzen 75 miljoen euro aan inkomsten gederfd. Dat heeft varkenshoudersbond ISN berekend.

Volgens de ISN profiteren vooral de slachterijen van de situatie. Bestuurslid Christian Schulze Bremer stelt daarom vast dat dit jaar voor de slachterijen nog beter loopt dan anders.

”Een klein rekenvoorbeeld maakt dat duidelijk. Een middelgrote slachterij heeft de mogelijkheid 20.000 ton varkensvlees op te slaan. Deze hoeveelheid kon grotendeels voor prijzen tussen de € 1,12 en € 1,20 per kilo worden ingekocht. Uitgaande van het jaar 2008, toen bij soortgelijke voerkosten in de zomer een prijs van € 1,80 werd gehaald, kan komende zomer voorzichtig met een prijsniveau van € 1,60 euro worden gerekend. Dit bedrijf kan zo binnen enkele weken een winst van 8 miljoen euro het koelhuis intrekken.”

Met de door de EU gesteunde private opslagregeling wordt de slachters bovendien de mogelijkheid geboden de goedkoop opgeslagen voorraden nog meer te vergulden, meent Schulze Bremer. ”De grote zorg van de slachters in deze voor hen gouden tijden is, dat ze niet genoeg koelhuizen kunnen vinden. ”

Of registreer je om te kunnen reageren.