Varkenshouderij

Nieuws 257 x bekeken 1 reactie

Ciolos stelt private opslagregeling voor varkensvlees in

Brussel – De Europese Unie stelt op korte termijn een private opslagregeling in voor varkensvlees. Landbouwcommissaris Dacian Ciolos heeft een voorstel hiertoe van onder meer Nederland en België overgenomen.

Dat heeft Ciolos maandag meegedeeld op de Raad van EU-landbouwministers. De hoeveelheid, die voor opslag in aanmerking komt alsmede de termijn dienen nog te worden bepaald. Door vlees voor bepaalde tijd van de markt te halen stijgt de prijs.

Daarnaast heeft Ciolos ook besloten tot de instelling van een expertgroep voor de varkenssector. Deze moet de structurele problemen en mogelijke oplossingen voor de Europese varkenssector bezien. Gespreksonderwerpen zijn fondsvorming en verzekeringsarrangementen in het kader van het EU-landbouwbeleid; productpromotie; en marktmaatregelen in tijden van crisis.

Ciolos ziet af van het instellen van exportrestituties; volgens hem dragen die niet bij aan een verbetering van de situatie in de varkenssector, omdat de Europese prijzen concurrerend zijn.
De situatie in de Europese varkenssector is nijpend, vooral omdat de voerkosten flink zijn opgelopen onder invloed van de gestegen graanprijs. Het recente dioxineschandaal in Duitsland heeft de situatie in een aantal lidstaten, waaronder Nederland, verergerd.

Staatssecretaris Henk Bleker is zeer ingenomen met de voorgestelde maatregelen. “De situatie op de varkensmarkt rechtvaardigt ingrijpen op korte termijn”, aldus zijn woordvoerder.

CDA-Europarlementariër Esther de Lange is eveneens blij met de ingreep. "Het water staat veel varkensboeren aan de lippen. Ik maak me wel sterk voor het meenemen van varkensvlees in het Europese margeonderzoek en de prijsmonitor die uitgevoerd moet worden. Transparantie in de keten is essentieel voor een structurele oplossing."

Eén reactie

  • no-profile-image

    Wat denkt de politiek op termijn te bereiken door varkensvlees in opslag te nemen om het later weer in de markt te zetten. Ik lees nl. nergens dat er iets aan de productie omvang wordt gedaan of aan afzet met overheids steun naar bv. voedselbanken.

Of registreer je om te kunnen reageren.