Varkenshouderij

Nieuws 1 reactie

CBL en COV willen geen misbruik maken van situatie varkenssector

Nijkerk – Supermarkten en slachterijen verenigd in het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) en de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) hebben met elkaar afgesproken de huidige crisissituatie in de varkenshouderij niet te misbruiken voor het eigen gewin.

De partijen delen de zorg over de crisissituatie waarin de varkenssector is terecht gekomen. Dat is vastgelegd na het crisisoverleg tussen LTO, CBL, COV en NAJK maandagavond in Nijkerk.

”Onze achterban is zeer zorgelijk over de ontstane situatie. Iedereen snapt dat je niet zo maar straffeloos 20 procent van je inkomen in kunt leveren zonder gevolgen. De sleutel voor een oplossing is echter nog niet geheel duidelijk”, aldus directeur Marc jansen van het CBL.

Jansen wijst er echter in één adem door op dat de wens om supermarkten gezamenlijk aan tafel te krijgen voor collectief prijzenoverleg onhaalbaar is. ”Dat is tegen de mededingingsregels en onhaalbaar. Het is trouwens sowieso de vraag of een niet conforme marktprijs de beste oplossing is.

Nederlandse supermarkten zouden in principe om kunnen schakelen naar Nederlands vlees. Maar zo lang Duits vlees aan de dioxinenormen voldoet, zal dat mondjesmaat gebeuren, verwacht jansen. Als er iets is dat duidelijk wordt door deze crisis is dat de Duitse en Nederlandse markt voor varkensvlees zeer nauw met elkaar zijn verweven.

Annechien ten Have bevestigt dat de mededingingsregels het onmogelijk maken om collectieve prijsafspraken te maken. Dat geldt voor supermarkten, maar ook voor slachterijen. Ten Have meldt dat ze contact heeft gehad met de meeste belangrijke vleesinkopers van de supermarktorganisaties. ”Ik heb ze gezegd dat ze niet hoeven te onderhandelen over de prijs, maar dat ze ook tegen gelijkblijvende prijzen kunnen kopen. Dan doen ze iets.”

Ook heeft ze supermarkten die Duits vlees inkopen opgeroepen om Nederlands vlees te kopen. ”Ik heb bij de meesten een welwillend oor gehad.”

Zie ook: Structureel overleg over crisis varkenshouderij

Eén reactie

  • no-profile-image

    Als het 20 % van miijn inkomen was ging het nogal!!!!!!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.