Varkenshouderij

Nieuws 182 x bekeken 2 reacties

CBL, LTO en NVV werken aan intentieverklaring varkenshouderij

Leidschendam – Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), LTO varkenshouderij en de Nederlandse Vakbond Varkenshouderij (NVV) nemen het voortouw om te komen tot een intentieverklaring voor de varkenshouderijketen.

Dat meldt directeur consument en kwaliteit Marc Jansen van het CBL naar aanleiding van een overleg maandagavond met LTO varkenshouderij en de NVV. Bij het gesprek waren vanuit het CBL vertegenwoordigers aanwezig van Albert Heijn, C1000 en Superunie. De komende dagen moet duidelijk worden welke intenties en afspraken er worden gemaakt. Bij het verdere overleg zullen ook partijen als Nevedi en COV worden betrokken. Aan de basis van deze intentieverklaring zal waarschijnlijk de verklaring van vorige week komen te liggen waarin de verschillende ketenpartijen al aangaven geen misbruik te willen maken van de huidige marktsituatie.

Marc Jansen spreekt van een goed gesprek. “Vanuit het CBL hebben we aangegeven dat we de zorgen van de sector delen. Ook de supermarkten hebben belang bij een gezonde sterke agrarische sector en een sterke varkenshouderijsector.” Jansen stelt dat ook het CBL de morele plicht heeft om binnen de randvoorwaarden van de mededingingswet te zoeken naar oplossingen voor de huidige problematiek. “We moeten ook af van het gehakketak tussen de primaire sector en supermarkten en op een andere manier met elkaar omgaan. We doen het per slot van rekening allemaal voor de consument.”

Een belangrijk punt vindt Jansen ook de sterke prijsfluctuaties van de agrarische grondstoffen, waarvan de varkenshouderij veel last heeft in de vorm van sterk stijgende veevoerkosten. Jansen: “Ook partijen als Unilever hebben last van die prijsschommelingen. Supermarkten hebben ook geen belang bij sterk schommelende prijzen. We willen dan ook met de overheid overleggen over mogelijkheden om speculatie met grondstoffen tegen te gaan.”

Annechien ten Have van LTO varkenshouderij is blij met de gesprekken die sinds vorige week worden gevoerd met de supermarkten. “Dat is pure winst.” Ze waarschuwt echter voor te hoog gespannen verwachtingen op het gebied van prijsvorming. “De huidige mededingingsregels geven wat dat betreft weinig mogelijkheden.” Ten Have stelt wel dat er vanuit LTO met de NMA wordt gesproken over de positie van de primaire producent in de keten. Ook op EU-niveau gebeurt dat.
De NVV blijft zich inzetten voor een nieuwe manier van prijsvormingsoverleg. “Als dat niet kan onder de huidige mededingingsregels, dan moet die wet maar veranderd worden. We gaan ons daarvoor inzetten.”

Het overleg zal een dezer dagen worden voortgezet. Ook de overheid zal dan vertegenwoordigd zijn.

Foto

Laatste reacties

  • no-profile-image

    nene

    Wat doet lto daar eigenlijk bij ?????????????????????? Dankzij de NVV zijn er geprekken !!! Het is weer zoals altijd, NVV fietst en lto zit weer op de bagagedrager. Onvoorstelbaar dat varkenshouders die lto lid zijn nog betalen voor zulke belangenbehartiding............

  • no-profile-image

    Precies ! Een boer met PIT is .......

Of registreer je om te kunnen reageren.