Varkenshouderij

Nieuws

Belgische slachterijen passen verschillende prijsverlagingen toe

Waregem – Belgische varkensslachterijen hanteren voor deze week verschillende prijsverlagingen.

Die verschillen zijn een gevolg van de onzekere situatie op de Europese varkensmarkt als gevolg van de Duitse dioxine-affaire.

Bij Westvlees in Staden daalde de varkensprijs afgelopen vrijdag in de eerste instantie met 2 cent naar 89 cent per kilo levend gewicht. Afgelopen zaterdag verhoogde Westvlees die prijs weer met 2 cent naar 91 cent per kilo, zodat zijn notering uiteindelijk gelijk bleef. Het is onbekend hoeveel varkens Westvlees voor deze prijs gaat slachten.

Het Belgische varkensvleesbedrijf Goossens in Waregem verlaagt zijn varkensprijs deze week met 11 cent naar 80 cent per kilo levend gewicht, nadat die prijs vorige week nog steeg met 2 cent per kilo. ”Wij hebben op onze exportmarkten last van de daling van de Duitse varkensprijzen met 23 cent per kilo. Ondanks de dioxine-affaire staan alle Europese grenzen open voor Duits varkensvlees. Duitsland kan zijn varkensvlees aan alle EU-landen verkopen. Als er in België een affaire is, gaan meteen alle grenzen dicht voor Belgisch vlees. Met een netto daling van de varkensprijs van 9 cent per kilo in twee weken tijd, kan mijn bedrijf de varkens van alle klanten opnemen. Deze daling is veel kleiner dan de Duitse prijsval van 23 cent per kilo”, legt directeur Frank Goossens van de gelijknamige slachterij uit.

De meeste Belgische slachterijen maken hun varkensprijzen vanmiddag bekend. De Belgische Vereniging van Varkenshouders en de boerenbonden hebben afgelopen zaterdag met hen afgesproken dat zij die onveranderd houden.

Of registreer je om te kunnen reageren.