Varkenshouderij

Nieuws

Belgische slachterijen merken weinig van leveringsstop

Brussel - Belgische slachterijen merken vrijwel niet dat varkenshouders een leveringsstop hanteren tot 21 januari.

Dat zegt gedelegeerd bestuurder Thierry Smagghe van de brancheorganisatie voor de slachterijen, de Febev.

Vorige week riep de Veva, de Vereniging van varkenshouders, haar leden op om tot 21 januari geen varkens te leveren aan de slachterijen, om op die manier te protesteren tegen de in de ogen van de Veva veel te lage varkensprijzen.

Hoewel de Veva stelt dat de actie-oproep veel positieve respons krijgt, meldt de Febev er nauwelijks iets van te merken. ”Er zijn vorige week zelfs iets meer varkens geslacht dan verwacht, meldt Smagghe. ”Het is logisch dat de varkenshouders gewoon blijven leveren”, denkt de Febev-bestuurder. ”Als ze de dieren blijven vasthouden lijden ze alleen maar meer verlies.” Dat verlies zit in de extra voer- en huisvestingskosten en de waarschijnlijk lagere uitbetaalprijs, omdat de dieren te vet zijn geworden.

Smagghe meldt verder dat er dinsdag aan het eind van de middag een overleg is tussen de slachterijen en de boerenorganisaties. ”Het was de afspraak om eerst overleg te voeren, alvorens over te gaan tot allerlei acties”, aldus Smagghe.

De Veva heeft aangekondigd woensdag een prikactie te gaan voeren, een blokkade bij een nog niet met name genoemd vleesbedrijf.

Of registreer je om te kunnen reageren.