Varkenshouderij

Nieuws 211 x bekeken 3 reacties

Belgen overwegen oprichting varkensfonds

Brussel – De Belgische varkensvleesketen onderzoekt de mogelijkheid om een varkensfonds op te richten. Dit naar analogie van het melkfonds dat vorig jaar werd opgericht naar aanleiding van de crisis in de zuivelsector. Dat is de uitkomst van een ketenoverleg dinsdagavond, waarbij alle partijen uit de varkensketen betrokken waren.

Om de gevolgen van de slechte melkprijs te bestrijden werd in het Belgisch zuivelakkoord afgesproken om een fonds op te richten waarin supermarkten 14 cent per liter consumptiemelk afdragen. Het geld in dat fonds wordt gebruikt ter ondersteuning van de inkomens van boeren.

Een dergelijk systeem is voor de varkenssector moeilijker te realiseren omdat er veel meer partijen zijn in de sector en de organisatiestructuur totaal anders is, zo erkennen Bert Bohnen van de Belgische Boerenbond en Luc van Dommelen van het Algemeen boerensyndicaat (ABS). Ook zitten er aan de oprichting van een dergelijk fonds nogal wat haken en ogen op het gebied van de mededinging. Ook dat zal eerst moeten worden onderzocht.

Het Belgische ketenoverleg heeft verder opgeleverd dat supermarkten hebben toegezegd in deze moeilijke tijd ‘respectvol’ om te gaan met het product varkensvlees, in die zin dat ze zo weinig mogelijk gaan stunten met het vlees. Ook de mogelijkheden om varkens op een lager gewicht af te leveren worden onderzocht. Dat zou als voordeel hebben dat er minder vlees in de markt komt en bovendien wordt er bespaard op voerkosten.

Verder wordt de publicatie van varkensprijzen en te verwachten slachtingen via een overheidswebsite verder uitgebreid. Zo willen de Belgen bereiken dat de varkensmarkt transparanter wordt.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image


  Wat een klucht Boonen ?? je gelooft het zelf zeker

 • no-profile-image

  ganfra

  allez nog een bende bureaucraten erbij, vet betaald door de boerenbond zeker

 • no-profile-image

  oplossing in zicht

  hmm goede ideeën daar in belgië des te beter wij de balans tussen vraag en aanbod vinden des te eerder er weer brood op de plank komt! de voorgestelde ideeën helpen daar zeker bij. Doordat de prognose van de slachtingen voor iedereen zichtbaar kunnen we door de varkens zwaarder of lichter te maken inspelen op de vraag. Eerder biggen slachten is dan ook een optie. minder insemineren ook.

Of registreer je om te kunnen reageren.