Varkenshouderij

Nieuws

Zuid-Korea overweegt vaccinatie tegen MKZ

Seoul - Zuid-Korea overweegt vaccinatie in te zetten in strijd tegen Mond- en Klauwzeer.

Ondanks de huidige vervoersverboden en ruimingen heeft het virus zich breed over het land verspreid. Landbouwminister Yoo Jeong-bok heeft de alarmfase verhoogd naar code rood, om daarmee de ernst van de situatie te benadrukken. Jeong-bok overweegt een preventieve vaccinatie in te zetten om de ziekte te stoppen. "Maar bij het inzetten van vaccinatie kan Zuid-Korea voor lange tijd haar MKZ-vrije status verliezen en het kan leiden tot een forse daling van vleesexport", aldus de minister.

Sinds de eerste uitbraak in november zijn 38 bedrijven officieel besmet verklaard met MKZ. Gisteren kwamen er zeven nieuwe verdenkingen bij, waarvan twee in provincies waar tot nu toe geen gevallen bekend waren. Internationale MKZ-deskundigen spreken van een van de zwaarste MKZ-uitbraken in geïndustrialiseerde landen sinds de uitbraak in Engeland in 2001. In Zuid-Korea zijn in totaal 3 miljoen runderen en 10 miljoen varkens. Het land heeft 100.000 doses MKZ-vaccin op voorraad.

Of registreer je om te kunnen reageren.