Varkenshouderij

Nieuws

Weinig perspectief electronische neus

Den Haag – Het onderzoek naar een elektronische neus om berengeur automatisch vast te kunnen stellen ligt wegens gebrek aan perspectief vrijwel stil. Dat bevestigt onderzoeker Gé Backus van het landbouweconomisch instituut LEI.

Backus is projectleider voor het berengeuronderzoeksproject in Nederland. ”Tijdens de internationale workshop over berengeur onlangs in Berlijn werd het goed duidelijk dat er op korte termijn weinig perspectief in zit”, aldus Backus.

Het onderzoek in het kader van het berengeurproject richt zich nu volop op de menselijke neus als detector van berengeur. ”Het gaat daarbij om de accuratesse van de menselijke neus en de onderbouwing van de resultaten. We willen ook toe naar een goed protocol voor het werken met mensen. Het gaat daarbij om hoe je mensen selecteert die moeten gaan ruiken en hoe lang ze dat werk kunnen doen. Het moet allemaal wetenschappelijk onderbouwd en zo verantwoord mogelijk zijn. Daar ligt de prioriteit.”

Een andere prioriteit bij dit onderzoek is ook dat de collega-onderzoekers in het buitenland meegenomen worden in het onderzoek en goed op de hoogte worden gehouden van de Nederlandse resultaten en de ontwikkelde protocollen.

”We kunnen absoluut niet hebben dat er in een later stadium discussie ontstaat over de ontwikkelde protocollen. Nederland loopt voorop in dit onderzoek, maar we moeten er goed voor waken dat we te ver voor de muziek uitlopen, juist ook in verband met het belang van onze afzetmarkten.”

Of registreer je om te kunnen reageren.