Varkenshouderij

Nieuws

Weinig begrip voor actie NVV

Doetinchem – Handelaren in varkensrechten tonen weinig begrip voor het pleidooi van de NVV om tot 31 december ontheffing te verlenen voor leasetransacties van varkensrechten vanuit regio Zuid naar Oost en overig.

De NVV meldde afgelopen vrijdag dat zij een gesprek over de varkensleaserechten heeft aangevraagd met staatssecretaris Henk Bleker van ELI. Het liefst zou de vakbond zien dat de compartimentering tijdelijk wordt opgeheven tot 31 december om zo de meest nijpende problemen op te kunnen lossen. Volgens de NVV is de kans groot dat varkenshouders in het Oosten en in de overige gebieden niet aan hun wettelijke verplichting kunnen voldoen om hun productie af te dekken met voldoende varkensrechten, doordat er een schaarste is aan leaserechten.

De NVV stelt dat er vlak voordat de compartimentering opnieuw van kracht werd in april van dit jaar, veel rechten verplaatst naar de regio zuid. Daar is nu een overschot aan rechten terwijl er in het oostelijke compartiment en in het overige gebiedencompartiment een tekort is ontstaan. Dat weerspiegelt zich ook in de leaseprijzen. In het Zuiden ligt de leaseprijs rond de 10 à 11 euro; in Oost en overig wordt meer dan het tweevoudige betaald.

In de handelskringen wordt sceptisch gereageerd op de stap van de vakbond. Algemeen wordt erkend dat er een zekere schaarste is aan rechten, maar in de praktijk kan elke varkenshouder, zij het tegen een hoge prijs, wel aan zijn verplichting voldoen. Henry Dunnink van marktadviesbureau DCA: ”En kopen is ook nog wel mogelijk. Ik verwacht dat iedereen in principe wel voldoende kan leasen of kopen.”

Volgens Dunnink hebben varkenshouders ook te lang gewacht om hun rechtenposities rond te krijgen. ”Men had een paar maanden geleden ook al rechten kunnen leasen of kopen, maar je ziet het elk jaar weer, er wordt gewacht tot het laatste moment, en dan zie je dit soort situaties ontstaan.”

Een andere handelaar die niet met name wil worden genoemd wijst er op dat het wel heel zuur zou zijn voor varkenshouders als nu de laatste weken van het jaar de compartimentering tijdelijk vrij zal worden gegeven. ”Je zal maar net voor 25 euro hebben geleased en dan wordt de markt opeens vrij gegeven.”

Bemiddelaar René Manders in Lierop: ”De NVV doet er beter aan om nu de discussie aan te gaan over 2011. Varkenshouders hebben dit jaar 340 dagen de tijd gehad om hun zaken op orde te brengen. De huidige situatie hadden ze al maanden aan kunnen zien komen. Ze hadden eerder moeten reageren.”

Of registreer je om te kunnen reageren.