Varkenshouderij

Nieuws

Sanastal: nieuwe 'gezonde' varkensstal

Boxtel - Kunststof- en luchtzuiveringssbedrijf KWB Boxtel en Genugten Agri uit Sint Oedenrode hebben samen met een Rotterdams architectenbureau een nieuw varkensstalconcept ontwikkeld.

Belangrijkste vernieuwing in de zogenoemde Sanastal is het gezondheidsaspect. Alle gebruikte lucht wordt ontsmet en gaat voor 85 procent weer terug de stal in. De vijftien procent die naar buiten wordt afgevoerd, wordt met UV-stralen ontsmet. Ook de verse lucht die wordt binnengelaten, wordt ontsmet. Dit moet ziekteverspreiding onder mens en dier zowel binnen als buiten de stal tegengaan.

De stal heeft twee verdiepingen, waarvan de onderste verdieping deels in de grond zit. Dit is landschappelijk aantrekkelijk, aldus de ontwerpers. Er komt wel overal daglicht binnen, via zijramen en bovenlichten. Boven elke afdeling hangt een vide, waar varkens kunnen spelen en rusten. Dit biedt veel bewegingsvrijheid: ruim een vierkante meter per varken. De stal voldoet aan de eisen voor 1-ster-erkenning van de Dierenbescherming.

De ontwikkelaars hopen in februari 2011 duidelijkheid te krijgen over een subsidie van het ministerie van landbouw, en willen dan een stal voor drieduizend varkens bouwen in Sint Oedenrode. Zonder subsidie is de meerprijs ten opzichte van gangbaar circa dertig procent.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.